Dutka Sándor az 1970–1980-as évektől a 2010-ben bekövetkezett haláláig aktív tagja volt az akkori műtárgy- és régiségkereskedelemnek. Hatalmas naiv művészeti gyűjteményt hozott létre, szponzorált roma művészeket, kiadott két Aukciós Index lexikont, amelyekben nyilvánossá tette az árverések leütési árait, többszereplős vásárokat szervezett, és közben működtette régiségüzletét a volt Bástya mozi mellett, a Dohány utcában.

Dallos Jenő
 

1985-ben Dutka Sándornak, még mint az Új Tükör újságírójának, lehetősége nyílt Bécsben egy kiállítást és vásárt rendezni magyar képekből a Kultúra külkereskedelmi vállalaton keresztül, 1987-ben már magángalériát nyitott Budapesten a Rákóczi úton. 1990-ben aktív közreműködője volt a Magyar Műkereskedők Egyesülete létrejöttének. Keresett kötete a Magyar művészet a világ aukciós piacain (1980–2004), amely a magyar művészek külföldi aukciós árait dolgozza fel mintegy hatezer árverés adataival. 

 

Mindezeken túl a magyar karikaturistáknak rendezett Európa-szerte kiállításokat. Erre valószínűleg a Lapkiadó Vállalat segítségét vette igénybe, és használta a cég infrastruktúráját. Abban az időben a vezérigazgató, Siklóssy Norbert köztudottan sokaknak adott lehetőséget hol „csak” a megélhetésre, hol közös vállalkozásokra.

Dutka Sándor hagyatékából egy hatalmas útiládából most került elő az április 27-én 17 órakor árverésre kerülő kollekció. 

Industrial,Logistics,Containers,Shipping,And,Forklift,Handling,Container,Box,Loading
Industrial logistics Containers shipping and forklift handling container box loading and transportation of Container truck in ship port for logistic and Cargo business plane.
Fotó: Red Ivory

A művek kiállítási anyagként egyen méretűre nagyítottak (ez minden valószínűség szerint a Lapkiadó Xerox-üzemében történt, és egyenpaszpartuval lettek ellátva. A Xerox-másolatól nem kell félni, egyszerűen csak egy korabeli sokszorosítási technika, amelyet ma már nem használunk, ezért is érdekes. A művészek, hogy az egyediség garantálva legyen, a sokszorosítás után kézjegyükkel látták el a műveket, néhányuk még utólagosan akvarellel vagy zsírkrétával is színesítette őket.

A láda, amelyből a karikatúrák előkerültek, egy kiállítás teljes anyagát tartalmazta, a tetején a címzésen egyszerűen annyi szerepel: Magyar Kulturális Intézet Stuttgart.

 

A karikaturisták közt a nyolcvanas évek nagy neveit találjuk: Balázs-Piri Balázs, Dallos Jenő, Hegedüs István, Lehoczki István, Kaján Tibor, Sajdik Ferenc, Tóth Gyula, Várnai György, és talán a legnagyobb név, aki a műkereskedelemben is feltűnik időnként, Brenner György.

Magyarországon nincs nagy hagyománya a képregények és a karikatúrák gyűjtésének, de a világban az elmúlt években szárnyalását láthattuk ennek a műfajnak az aukción. 

Eurómilliókat ért egy különleges Tintin-képregény

Egy párizsi aukción nem mindennapi áron cserélt gazdát egy különleges képregény. A könyv a Tintin kalandjai-sorozat harmadik kötete volt.

Képregényben a Pókember vezet, 

2022-ben egy nyolcvanas évekbeli Pókember képregénylap 3,4 millió dolláros rekordáron kelt el a dallasi Heritage aukciósháznál. 

Itthon a mára már megszűnt Polgár Galéria rendezett 2003-ban karikatúraaukciót, és a Karton Galéria foglalkozott ezzel a műfajjal, ami létezik, de meglehetősen alulértékelt nálunk.