Az Egy nő képei címen ismert festmény a Christie’s The Exceptional Sale (Kivételes eladás) része volt február 1-jén, és majdnem megháromszorozta a 600 ezer dolláros előzetes becsértékét – adta hírül a Christie’s. Ez az egyetlen mű, amelyet a zenekar minden tagja – John Lennon, Paul McCartney, Ringo Star és George Harrison – együtt alkotott. Aláírásaik a mű közepén helyezkednek el, amely vizuálisan négyzetekre van osztva.

Egy nő képei, The Beatles 1966. Fotó: Christie’s

A festmény két éjszaka alatt készült a tokiói Hilton Hotel elnöki lakosztályában, elkészítését Robert Whitaker fotós dokumentálta, aki később azt mondta, hogy a zenészek izgatottan dolgoztak rajta a koncertek között. „Soha nem láttam őket nyugodtabbnak vagy elégedettebbnek, mint ekkoriban” – emlékezett vissza.

A zenekar tagjai az alkotást akrillal és akvarellel készítették el a turnészervezőjüktől ajándékba kapott japán művészpapírra. A tokiói turné 1966. június 29. és július 3. között zajlott, néhány hónappal a Beatles feloszlása, és utolsó közös koncertjük előtt. 

A Beatles tagjai festenek a Hilton Hotelben, Tokióban. Fotó: Christie’s

„Ez egy emléktárgy, egy olyan műalkotás, valószínűleg a gyűjtők sokkal nagyobb keresztmetszetét vonzza. Ráadásul ez egy csodálatos storytelling is a közelmúltunkról” – nyilatkozta a Christie’s szakembere, Casey Rogers a CNN-nek az eladás után.

Az aukció további tételei között szerepelt egy 1965-ös Gretsch elektromos gitár, amely valaha Elvis Presley tulajdonában volt, és 302 400 dollárért kelt el, de ez az eladási ár az előzetes becslés alatt maradt. Nem adták el viszont Janis Joplin aranyszínű horgolt mellényét, amelyet az énekesnő a Chelsea Hotelben tartott fotózáson viselt. Az erről készült kép a Rolling Stone magazin borítóján ékesítette 1976-ban.