Nemzetközi gazdaság

Jeff Bezos villája előtt tüntettek az Amazon dolgozói

Béremelést és biztonságos egészségügyi munkakörülményeket követeltek az internetes kereskedelmi óriás alkalmazottai.

Munkavállalók százai vonultak vasárnap az Amazon alapítója, Jeff Bezos Beverly Hills-i luxusvillája elé, hogy béremelést, jobb munkakörülményeket, ingyenes egészségügyi ellátást és gyermekfelügyeletet követeljenek.

Az Amazon, a világ legnagyobb e-kereskedelmi vállalata a koronavírus-járvány egyik nagy nyertese, a második negyedévben a fogyasztói kereslet megugrásának köszönhetően soha nem látott nyereségre tett szert. A bevételei mintegy 40 százalékkal, 89 milliárd dollárra emelkedtek, nyeresége pedig megduplázódott, 5,2 milliárd dollárra nőtt.

A tüntetés szervezői hosszú listát állítottak össze követeléseikről, amelynek egyik fontos eleme, hogy az Amazon gondoskodjon a járvány terjedésének megakadályozásáról és a munkavállalók védelméről.

Biztosítson egyebek között védőeszközöket, fizessen óránként 2 dolláros veszélyességi pótlékot, a megfertőződöttek kapjanak 100 százalékos táppénzt, és legalább két hétre zárják be azokat a raktárakat és más létesítményeket, ahol betegeket találtak.

https://www.youtube.com/watch?v=x8htdab68tA

A munkavállalók és a szakszervezetek hónapok óta tartó nyomására az Amazon vezetése a múlt héten közölte, hogy a munkahelyükre bejáró amerikai alkalmazottjai közel húszezren fertőződtek meg bizonyíthatóan vagy feltehetően az új koronavírussal. A vállalat tájékoztatása szerint a munkavállalók fertőzöttségi aránya kisebb az egész amerikai népességre számítotténál.

A tüntetők azt is követelték, hogy az Amazon fizessen emberhez méltó megélhetést biztosító béreket. Ennek jegyében 30 dolláros órabérminimumot követelnek a jelenlegi 15,50 dollár helyett.

Számos más követelés mellet a munkavállalók számára ingyenes egészségügyi ellátást és gyermekeik felügyeletét ellátó létesítményeket kérnek, csakúgy mint a szakszervezetek létrehozásához való jog biztosítását és évenként megújítandó kollektív szerződés aláírását is.

Az Amazon a világ egyik legnagyobb piaci tőkeértékű vállalata. Alapító-vezetője, Jeff Bezos vagyonának értékét 188 milliárd dollárra becsülik, így jelenleg ő a világ leggazdagabb embere. A 165 millió dolláros luxusvilla előtt egybegyűlt tüntetők azt a követelést is zászlójukra tűzték, hogy vessenek 1-3 százalékos szövetségi vagyonadót, és az ebből befolyó pénzt a munkavállalók megsegítése mellett fordítsák például környezetvédelmi és járványvédelmi célokra, a hajléktalanok megsegítésére, munkanélküliek támogatására.

 

Címlapkép: YouTube/ CBS Los Angeles

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek