Nemzetközi gazdaság

Új költségvetési szabályokra van szükség az EU-ban

Paolo Gentiloni, az Európai Unió gazdasági biztosa szerint nem lehetséges visszatérni a korábbi költségvetési szabályokhoz az Európai Unióban. A régi szabályok fenntartása azt eredményezné, hogy a következő évtizedet azok megkerülésével tölti az unió.

Paolo Gentiloni, az gazdasági biztosa a Financial Timesnak adott csütörtökön megjelent interjújában arról beszélt, hogy az unió nem folytathatja a költségvetési szabályok megkerülését, hogy azok negatív hatásait elkerülje.

Fotó: AFP

A biztos szerint olyan új szabályokra van szükség, melyek ösztönzik az állami beruházásokat a zöld és digitális átmenet terén és amelyek alkalmasak a közösséggel szemben álló kihívások kezelésére.

Gentiloni szerint világos, hogy nem lehetséges egyszerűen a koronavírus miatt felfüggesztett korábbi szabályokhoz visszatérni, hiszen ez azt jelentené, hogy a következő évtizedet az Európai Bizottság azoknak a megkerülésével töltené.

A Növekedési és Stabilitási Paktum módosításáról a bizottság ősztől tárgyal, és noha Gentiloni szerint nem feltétlenül a bizottság feladata megkérdőjelezni a szerződést, 

azt szeretné, ha a bizottság javaslata tükrözné a járvány utáni gazdaság realitásait. 

A jelenlegi szabályok évi 3 százalékos költségvetési hiányt és 60 százalék alatti arányos államadósságot engedélyeznek, ám a pandémia kapcsán történő gazdaságélénkítések az eurozóna átlagos államadósság-szintjét 100 százalék közelébe lőtték.

A gazdasági biztos szerint azt meg kell kérdőjelezni, hogy érdemes-e a hosszú távon alacsony növekedési pályát biztosító alacsony deficit, alacsony adósságszint, alacsony növekedés hármasát hozó korábbi keretrendszerhez visszatérni. Támogatja az adósságszint leszorítását célzó elvárt útvonalak módosítását, mely a deficit gyors csökkentésével fájdalmas lépésekhez vezet.

A változásoknak egyszerűbb és átláthatóbb keretek közé kell szorítania a fiskális politikát, utalva ezzel az Európai Költségvetési Tanács javaslatára, mely a nominális költekezés növekedéséhez társítana felső határt.

Emellett az új szabályoknak támogatnia kell a közösségi beruházásokat, 

elkerülve a pénzügyi válságot követő időszakot, melynek során a szabályok miatt elmaradó beruházások megfojtották a növekedést. 

Ennek egyik módja lehet bizonyos növekedésösztönző beruházások kihagyása a fentebb említett plafon számítása során, ám Gentiloni hangsúlyozta, hogy más megoldások is létezhetnek.

A jelenlegi szabályok segítségével továbbmenni korábban talán járható útnak tűnt, ám a körülmények megváltozása miatt változásokra van szükség az olasz biztos szerint, ha valóban közös szabályokat akar az unió, nem olyan szabályokat, amelyek arra várnak, hogy megkerüljék azokat.

Az interjú végén a biztos megerősítette a bizottság korábban kiadott optimista előrejelzését, mely idén 4,8, jövőre pedig 4,5 százalékos növekedési ütemet vár az unióban, ami évtizedek óta a legmagasabb érték.

Növekedési és Stabilitási Paktum fiskális politika Paolo Gentiloni EU költségvetési szabályok
Kapcsolódó cikkek