A kínai szaktárca tudatta az érintett bankokkal a héten, hogy a likviditási válsággal küzdő Evergrande Group ingatlanfejlesztő nem tudja majd kifizetni a szeptember 20-án esedékes hitelkamatokat – értesült bennfentes forrásokból a Bloomberg. Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztője tárgyalásokat folytat a pénzintézetekkel a fizetési határidők elhalasztásáról, illetve esetleges adósságátütemezésről. 

A cégnek több mint 300 milliárd dollárnyi adóssága van, a Global Times kínai lap beszámolója szerint ebből az egy éven belül törlesztendő értéke eléri a 240 milliárd jüant (egy jüan 45,89 forint), míg a vállalat pénzeszközeit és pénzeszköz-egyenértékeseit ugyanerre az időszakra csupán 86,77 milliárd jüanra értékelték.

Fotó:  Zhejiang Daily / Imaginechina / Imaginechina / AFP


Az Evergrande árfolyama 5,39 százalékos mínuszban, 2,81 hongkongi dolláron zárt szerdán a hongkongi tőzsdén (egy hongkongi dollár 37,93 forint), ami a legalacsonyabb árfolyam 2014 januárja óta, és 81,53 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőttinél. A S&P hitelminősítő szerdán tovább rontotta a cég adósbesorolását  „CCC”-ről „CC”-re, negatív kilátással. A Fitch már egy héttel korábban leminősítette ugyanerre a szintre az Evergrande Groupot „CCC+”-ról, és figyelmeztetett, hogy a cég potenciális csődje számos szektorra kiterjedő, széles körű hitelkockázatot jelenthet.