Törökországban a külföldieknek értékesített lakások száma novemberben 48,4 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, ezzel pedig rekordot ért el, aminek fő oka, hogy a líra értékének zuhanása miatt a kemény valutával rendelkezők számára sokkal olcsóbbá váltak a vásárlások. Az általában véve élénk volt novemberben, az eladások összességében 59 százalékkal emelkedtek az előző évihez képest, miután 178 814 ingatlan cserélt gazdát a hónapban – derült ki a Török Statisztikai Intézet adataiból.

A külföldieknek eladott 7363 ingatlan a legmagasabb havi szám volt az adatsor 2013-as kezdete óta. Az iráni állampolgárok voltak messze a legtöbben a külföldi vásárlók között, őket követték az irakiak és az oroszok.

Fotó: MEHMET EMIN MENGUARSLAN / AFP

A líra hétfőn 14,99-es rekordalacsony szintre zuhant a dollárral szemben, ezzel a fizetőeszköz az éve eleje óta elveszítette értékének közel felét. A jelenlegi 14,3-as szinten több mint 40 százalékkal gyengébb, mint szeptember elején.

Hatalmasat zuhant hétfőn a török líra

Hétfő reggel néhány perc alatt több mint 7,3 százalékkal 14,99-ig gyengült a dollárral szemben, a héten várható újabb kamatcsökkentés előtt.

A külföldieknek értékesített ingatlanok száma egész évben magas volt, az első 11 hónapban 39,4 százalékkal emelkedtek, miközben az összes lakáseladás 9,2 százalékkal csökkent a 11 hónapos időszakban az egy évvel korábbihoz képest. A külföldi lakásvásárlások legnépszerűbb helyszíne Isztambul volt 2922 értékesítéssel, amelyet a déli Antalya üdülőhely és a főváros, Ankara követett.

Az adatokból az is kiderül, hogy a novemberben a jelzáloghitel felhasználásával történő értékesítések 61 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, ezzel 39 366-ra nőtt a számuk, ami az időszak összes értékesítésének 22 százalékát teszi ki. Tavaly az eladások az állami bankok a járvány idején nyújtott olcsó hitelei miatt ugrottak meg, ami arra késztette az ingatlanfejlesztőket, hogy kampányokat indítsanak a vevők számára.