A török líra árfolyama hétfőn reggel néhány perc alatt több mint 7,3 százalékos gyengüléssel 14,99-re, ismét rekord mélypontra zuhant az amerikai dollárhoz képest, miután pénteken még 13,9 körül volt. A valuta ezzel idén értékének mintegy 47 százalékát veszítette el. A líra stabilizálása érdekében az elmúlt két hétben a központi bank háromszor avatkozott be a devizapiacon, dollárt értékesítve a tartalékaiból. Korábban úgy tűnt, hogy a török hatóságok a 14 lírás dollár árfolyam áttörését próbálják megakadályozni, láthatóan sikertelenül. A líra leértékelődése erősen növeli az importárakat, ez pedig felpörgeti az inflációt.

Fotó: Shutterstock

A líra gyengülésének elsődleges oka a jegybank monetáris politikája, amely a magas, 21,31 százalékos éves ellenére Recep Tayyip Erdogan elnök elvárásaihoz igazodva szeptember óta 400 bázisponttal, 15 százalékra csökkentette irányadó kamatlábát, de egyes elemzők szerint az éves infláció a következő hónapokban elérheti a 30 százalékot, ami a lakosság napi fogyasztása szempontjából akár 50 százalékos áremelkedést is jelenthet. A piac arra számít, hogy csütörtökön az irányadó kamatláb 14 százalékra csökkenhet, ez okozhatta a hétfő reggeli árfolyamzuhanást. Az enyhítési ciklus elemzők szerint akár a líra összeomlásához is vezethet

A közgazdászok többsége szerint a török kamatcsökkentés ebben a környezetben kontraproduktív. Ha inflációs környezetben csökkentjük az irányadó kamatlábat, akkor ennek kezdetben lehet némi gazdaságélénkítő hatása, a jelenlegi törökországi helyzetről viszont ez már nem mondható el. Az alacsonyabb kamatlábak miatti keresletnövekedést azonnal ellensúlyozza a magasabb infláció és a megnövekedett kockázatok miatti keresletcsökkenés.

A vélemények ellenére Erdogan kitart pénzbőséget teremtő elképzelése mellett, melytől az és a külföldi turisták számának növekedését várja.

A jegybank függetlenségének megszűnését pedig sokak szerint az is jelzi, hogy Erdogan két és fél év alatt három jegybankelnököt menesztett. Néhány nappal ezelőtt lemondott Lütfi Elvan pénzügyminisztert is, akit – az elnök unortodox monetáris politikáját támogató – Nureddin Nebati váltott a poszton.

A török deviza ma reggeli gyengüléséhez az is hozzájárulhatott, hogy az S&P Global Ratings pénteken negatívra rontotta Törökország államadósság besorolásának kilátását, a líra közelmúltbeli gyengülésére és az infláció emelkedésére hivatkozva.

Frissítés:

A török jegybank intervenciót hajtott végre a líra védelmében hétfőn, miután a török deviza jegyzése történelmi mélypontra süllyedt a dollárral szemben. A jegybank devizaeladásba kezdett, ezzel némileg korrigálta a líra árfolyamát, mely így 14,2-ig erősödött vissza 14:20-kor.