Az öt leggyorsabban növekvő gazdaságából hármat a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) tagországai adnak 

– jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter a KEK kormányfői találkozója után a montenegrói Budvában. Mint mondta: a járvány utáni kilábalás mellett az uniós bővítéspolitikáról, az energiapolitikai és a migrációs kihívásokról is tárgyaltak az országok vezetői.

Magyarországnak az az érdeke, hogy az uniós bővítési politika folytatódjon, az Európai Unió tovább bővüljön a nyugat-balkáni térség irányában. Ez nemcsak a mi érdekünk, hanem az Európai Unió érdeke is – mondta a pénzügyminiszter. 

Fotó: Varga Mihály Facebook-oldala

A tárcavezető rámutatott: az Európát sújtó energiaválság közepette még hangsúlyosabbá és megalapozottabbá vált Magyarország törekvése, hogy hosszú távon megbízható forrásokból és megfizethető áron biztosítsa a fogyasztók energiaellátását. Hozzátette: 

Magyarország energiaellátása már most is biztosított, a magyar családok védelmet élveznek az emelkedő árakkal szemben, 

de a kormány nyitott minden olyan működőképes megoldásra, amely versenyképes áron tudja bővíteni a gázellátás forrásait és tranzitútvonalait. Emellett az energiaellátás és a régió fejlődése szempontjából kulcsfontosságú a KEK-tagországok közötti összeköttetések fejlesztése is.