A gázárak a rezsicsökkentés miatt nem fognak emelkedni a lakosság számára Magyarországon, a fölgázellátás biztonságát szavatolja a gáztározók töltöttségi szintje, valamint a frissen megkötött, hosszútávú gázszerződés – jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára Brüsszelben pénteken.

Steiner Attila, a visegrádi országok magyar elnöksége által a zöld átállás és a klímavédelem témakörében szervezett konferenciát követően magyar újságíróknak nyilatkozva elmondta:

a magyarországi gáztározók töltöttségi szintje magas, 86 százalékos, ami jóval az európai átlag feletti.

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Magyarország négymilliárd köbméteres kereskedelmi, illetve 1,45 milliárd köbméteres stratégia készlettel rendelkezik. Ez a gázmennyiség a teljes gazdaság ellátására legkevesebb 109 napig lenne elég akkor, ha valamilyen okból nem érkezne gáz az országba – mondta az államtitkár.

Kiemelte: az energiaárak jelenleg tapasztalható váratlan emelkedése sem terheli a magyar lakosságot. Hozzátette, már több uniós ország vezetett be lakossági árszabályozást magyar mintára.

Az államtitkár elmondta, Magyarország a gázellátását helyi kitermelésből, behozatalból, valamint a meglévő tározók jelentős feltöltöttségéből biztosítja. A gázellátás biztonságát szavatolja továbbá, hogy a kormány szeptember végén hosszútávú szerződést kötött az orosz Gazprommal. A lekötött mennyiség a teljes lakossági fogyasztást fedezi, mintegy 4,5 milliárd köbmétert tesz ki – közölte.

Hangsúlyozta továbbá, hogy Magyarország a klímavédelem és a zöld átállás terén komoly eredményeket tud felmutatni. Az elmúlt években 32 százalékkal csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását, ezzel az első tíz uniós országok között szerepel – közölte.