A magyar védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztosi hivatal és a svéd hadfelszerelési hivatal (FMV) sikeresen lezárta a magyar Gripen vadászrepülőgép-flotta MS20 Block 2 képességfejlesztéséről szóló tárgyalásokat.

Az MS20 Block 2 frissítés számos fejlesztést hoz. A Saab által szállítandó korszerűsítés egyaránt jelentősen növeli a Gripenek harci és kommunikációs képességeit, valamint biztosítja a hozzáférést a Magyar Légierő (HunAF) Gripen vadászgépeibe integrálható fegyverek széles választékához. Az érzékelő képességeket a radar PS-05/A Mk 4-re történő frissítése növeli, ami azt jelenti, hogy a levegő-levegő célkövetési tartomány és a teljesítmény is jelentősen javul. Ez lehetővé teszi a kisebb levegő-levegő célok jobb észlelhetőségét, javítja a zavarelnyomást, és növekedési potenciált biztosít a levegő-levegő és a levegő-föld üzemmódok további fejlesztéséhez.

Fotó: Filip Modrejewski / SAAB

A HunAF Gripen-flotta MS20 Block 2 frissítése a kommunikációs képességeket is javítja a megerősített Link16 (NATO Data link) funkcionalitás fejlesztésével és a hangkommunikációnak a legújabb biztonságos kommunikációs szabványra történő frissítésével. A koalíciós repülőgépek azonosításának képessége is javul a NATO Mode 5 szintű legújabb barát – ellenség azonosító (IFF) rendszer bevezetésével.

Ez a frissítés lehetővé teszi Magyarország számára a választást Gripen vadászgépeire telepíthető fegyverek szélesebb választékából: az IRIS-T – infravörös, látótávolságon belüli (WVR) levegő-levegő rakéta, a GBU-49 – modern levegő-föld lézerirányítású bomba és a METEOR – fejlett radarirányítású, nagy hatótávolságú, levegő-levegő rakéta, BVRAAM, amely felülmúlja a többi hasonló típusú rakétát.

A magyar Gripen repülőgépek modernizációjának köszönhetően a Magyar Légierő műveleti képességei jelentősen megnőnek. Személyi állományunk nagyra értékelte a svéd féllel való szoros és gyümölcsöző együttműködést ebben a konkrét modernizációs projektben, valamint az együttműködést az alatt a 15 év alatt, amióta Gripen repülőgépeket üzemeltetünk

 – mondta Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Légierő Haderőnemi Főszemlélője.

Ez alatt a 15 év alatt, mióta az első Gripen leszállt a Kecskeméti Légibázison, egyértelművé vált, hogy a Magyar Légierő megtette a lépést, hogy Európa egyik élen járó légiereje legyen, és érdemi módon járuljon hozzá a NATO és az EU műveleteihez. Az MS20 Block 2 képességnöveléssel bevezetett változtatásokkal Magyarország még hatékonyabb és erősebb repülőgépet kap, amely minden tekintetben képes felvenni a versenyt bármely más újgenerációs vadászrepülőgéppel

 – mondta Jonas Hjelm, a Saab repüléstechnikai üzletágának vezetője.