Nemzetközi gazdaság

Ezekre az adatokra várunk kedden

Itthon kamatdöntő ülésre kerül sor, míg a Nemzetközi Valutaalap világgazdasági kitekintőjét teszi közzé.

Amerikai Egyesült Államok 

Évente kétszer kiadott világgazdasági kitekintőjét teszi közzé kedden a washingtoni székhelyű Nemzetközi Valutaalap (IMF). A világjárvány újabb nagy hulláma és a folytatódó szállításakadozások miatt a valutaalap várhatóan a korábbinál kisebb gazdasági növekedést jósol 2022-re. Amerikában zsúfolt a gazdasági naptár, ma adják közre a többi közt a januári CB fogyasztói hangulatindexet is, és számos nagyvállalat teszi közzé negyedéves jelentését, köztük a Microsoft, a Johnson & Johnson, a GE és a Lockheed Martin.

Egyesült Királyság 

Rendkívül nagyot bukott a feldolgozóipari optimizmust mérő brit CBI index a múlt év második felében, a negyedik negyedévben 2 pontra a második negyedévben elért 38 pontos 48 éves rekordhoz képest. Az idei első negyedév adatát ma teszik közzé, az elemzők valamelyes javulásra számítanak.

Németország

Emmanuel Macron francia elnököt fogadja Berlinben Olaf Scholz német kancellár, a megbeszélések fő témája az Oroszország és Ukrajna közt kialakult, háborúval fenyegető és nagy nemzetközi hullámokat vető feszültség lesz. Franciaország az Németország a G7-országcsoport soros elnöke. 

Magyarország

Ülést tart, és a forintpiacok nagy figyelmével övezve a kamatairól dönt a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. A Reuters elemzői felmérésének konszenzusa szerint a magyar jegybank várhatón 30 bázisponttal 2,7 százalékponttal tovább emeli az alapkamatot, folytatva a tavaly a nemzetközi trendnek megfelelően felszökő inflációval szembeni harcot. 

kamatdöntő ülés USA Nemzetközi Valutaalap MNB világgazdasági kitekintő
Kapcsolódó cikkek