Megérkezett szombatra virradóan Ukrajnába a nemrég megígért, 200 millió dollár értékű amerikai fegyversegély első szállítmánya, 90 tonnányi hadianyag – közölte a kijevi amerikai nagykövetség.

Joe Biden elnök indítványára a washingtoni kongresszus még decemberben hagyta jóvá a fegyversegélyt Ukrajnának az orosz katonai fenyegetésre hivatkozva. 

Az első szállítmánnyal –  amely fegyvereket és lőszert tartalmaz a frontvonalon harcoló katonáknak – az éjjel szállt le egy amerikai repülőgép Kijevben –  írta a nagykövetség Twitter-fiókjában.

Oroszország a közelmúltban többször is felszólította Ukrajnát, hogy ne fegyverkezzen tovább, mert az csak növeli a katonai feszültséget, és felbátoríthatja arra, hogy katonai erővel próbálja visszaszerezni a szakadár oroszbarát keleti régiókat – írta a dpa hírügynökség.

Fotó: Facebook

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: "Ukrajnában az ilyen segítségnyújtást úgy tekintik, mint korlátozás nélküli felhatalmazást a Donyec-medencei katonai művelet végrehajtására". Felszólította a nyugati országokat, hogy állítsák le agresszív oroszellenes információs kampányukat, ne járuljanak hozzá Ukrajna militarizálásához és ne vonják be a NATO-ba az Oroszországgal szomszédos államot.

Úgy vélekedett, hogy inkább az ukrajnai válság rendezéséről szóló minszki megállapodások és egyéb nemzetközi kötelezettségei végrehajtására kellene ösztönözniük a "kijevi rezsimet".

Pénteken Genfben tárgyalt Antony Blinken amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a kialakult feszültségről, mindketten hasznosnak ítélték találkozójukat, és megállapodtak a megbeszélések folytatásában. 

Szergej Lavrov az amerikai kollégájával történt genfi tárgyalása után jelezte, hogy Oroszországnak komoly és valós aggodalmai vannak,"nem kitalált fenyegetésekkel, hanem valós tények miatt, amelyeket senki sem titkol: Ukrajnát fegyverekkel pumpálják és nyugati katonai oktatók százait küldték az országba".

Putyin teljesíthetetlennek látszó követelésekkel állt ellő – Blinken és Lavrov maradna a békés megoldásnál

A NATO-tagok egységes fellépéssel és komoly gazdasági szankciókkal fenyegetnék Oroszországot, ha lehetetlen követelései agresszióba fordulnának Ukrajnában, de hogy mik legyenek ezek a szankciók, és mely helyzet az, amikor már használni kell őket, az még bizonytalan. Közben Irán, Oroszország és Kína közös tengeri hadgyakorlatot kezdett az Indiai-óceánon.

Berlin egyelőre kizárja a fegyverszállítmányok lehetőségét Ukrajnának az Oroszországgal fennálló patthelyzet miatt – mondta Christine Lambrecht német védelmi miniszter szombaton megjelent interjújában. Emlékezetes, hogy a mostani amerikai szállítmányon kívül néhány napja Nagy-Britannia is megkezdte a páncéltörő fegyverek szállítását Kijevnek és a csehek is jelezték, készek fegyvereket szállítani Ukrajnának.