A Brexithez kötődő munkaerőhiány legújabb fejezetében a kelet-európai hentesek távozása jelenti a legújabb problémát Nagy-Britannia számára – írja a Reuters. Az ország sertéstartóit tömörítő szervezet és a farmerek uniója szerint a helyzet kezelése céljából kitalált sürgősségi vízumok sem segítenek.

Az akut henteshiány hatására több mint 170 ezer disznónál tart a hátralék, miközben 

a kormány által felajánlott féléves sürgősségi vízum 800 helyéből csak 105-tel éltek a külföldi mészárosok.

A két csoport környezetvédelmi miniszterhez intézett levelében mind a hátralék, mind a sertéstartók pénzügyi helyzete kapcsán súlyos gondokról számolt be. Jelenleg a farmok minden disznón pénzt veszítenek, miközben legalább 30 ezer koca, az állomány 10 százaléka veszett oda az elmúlt hat hónapban.

Fotó: DANIEL LEAL

Az érdekvédelmi szervezetek felhívják a figyelmet a kondák számának jelentős csökkenésére és arra, hogy az iparágból sokan kiléphetnek a következő 12 hónapban, amit később már nem nagyon lehet pótolni. 

A farmokon tízezrével selejtezik le az egészséges állatokat, 

ezért sürgős megoldásra van szükség. Mindeközben a szerződéses mennyiség csupán felét veszik át a sertéstenyésztőktől a feldolgozók 2022 első heteiben.

A hátralékkal és növekvő táp árakkal kapcsolatos költségek, kombinálva a csökkenő sertésárakkal odáig vezettek, hogy 25 font veszteséget termelt egy disznó egy év alatt az elmúlt időszakban. A tenyésztők szeretnék, ha a kormány a kiskereskedőket is ösztönözné, hogy marketig kampánnyal növeljék a keresletet a sertéshús iránt, hiszen ez a feldolgozókat is ösztönözné a hátralék ledolgozására.