Egyre fokozódik a brit munkaerőhiány, ami a sofőrökön kívül más szektorokat is utolért. A brit kereskedelmi kamara szerdán közzétett adatai szerint 10-ből 8 cégnek okoz problémát munkaerőt találnia, annak ellenére, hogy sokan a béreket is hajlandóak emelni – olvasható a Bloombergen.

Fotó: Oli SCARFF / AFP

A munkaerő-hiánnyal küzdő cégek arány éles emelkedést mutat a három hónappal korábbi értékhez képest és 

a vendéglátás a leginkább érintett szektor, ahol a vállalkozások 92 százaléka szembesült a problémával.

A szervezet szerint a dolgozók hiánya hatással van a kilábalásra és a növekedési kilátásokra, és kormányzati intézkedések hiányában a cégek számára rendkívül nehéz lesz lépést tartani a kereslettel, így a fogyasztók számára elérhető javak és szolgáltatások is mérséklődhetnek a télen.

A nehézségek mértékét az is érzékelteti, hogy az augusztus 23. és szeptember 13. között készült, 5600 céget érintő felmérés szerint

sok cég a béremelések ellenére sem talált munkásokat.

Mindez kiegészülve az ellátási láncok eldugulásával az árak emelkedéséhez vezet, ami miatt növekszik a nyomás az ország jegybankján, a Bank of Englanden, hogy kamatemeléssel próbálja meg megfékezni az inflációt.

A problémák részben a járvány, részben a Brexit eredményeként jöttek létre, ahogy a cégek szembesültek azzal, hogy az unióból történő kilépés hatására jóval kevesebb az üres állások betöltésére pályázó külföldi munkavállaló. A kamara a rövidtávú vízumok nagyobb számú kibocsátását kéri a kormánytól a leginkább érintett iparágakban, ám a sofőrhiány kapcsán már kiderült, hogy ez nem feltétlenül elegendő a válság kezeléséhez.