A világ egyik legfontosabb cégévé vált az elmúlt években a főként passzív befektetéseiről ismert Blackrock, mely mára több mint 10 ezer milliárd dolláros vagyont kezel. Éppen ezért érdemes figyelni arra, hogy egy ekkora eszközkezelő mit gondol a világról, és ebbe most a cég igazgatótanácsának elnöke, Larry Fink éves befektetői levelében nyújt bepillantást – írja a Financial Times.

Fink úgy gondolja, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió az elmúlt három évtizedben tapasztalt globalizáció végét jelenti. Az üzletember szerint ez olyan hosszútávú strukturális változásokat is érint, mint a deglobalizáció, az energiaátmenet és az

Fotó: Shutterstock

Az orosz támadás számos országot késztethet arra, hogy újraértékelje függőségeit és közelebb hozza termelését az anyaországhoz.

Ennek a folyamatnak a nyertesei Mexikó, Brazília, az Egyesült Államok és a délkelet-ázsiai feldolgozóipari központok lehetnek.

Azonban az ellátási láncok széleskörű átszervezése eredendően inflatorikus hatással jár.

Ez a központi bankokat is nehéz döntés elé állítja, ugyanis a kérdés az, hogy a magas inflációt vagy a gazdaság lelassítását választják ebben a helyzetben. Ugyanakkor ez a digitális fizetőeszközök területén a fejlődés gyorsulását hozhatja el. Fink az amerikai jegybank digitális dollárral kapcsolatos vizsgálódását emelte ki ezen a téren.

Az Ukrajnában zajló háború az energiaátmenet kérdését is alapvetően befolyásolja, így különösen nagy hangsúlyt kapott a biztonság fogalma. Az orosz források kiváltásának céljából tett lépések a közeljövőben elkerülhetetlenül lassítják a nettó zéró célok irányába tartó haladást, hiszen az Egyesült Államok felpörgetheti a belföldi olaj és gáztermelést, míg Európa több szenet használhat fel a következő években.

Fotó: FABRICE COFFRINI

Azonban az hosszabb távon mégis inkább gyorsíthatja az átmenetet, hiszen

az energiahordozókkal nem rendelkező országok csak a megújuló források használatával lehetnek képesek függőségeik megszüntetésére.

A magas olaj és gázárak hatására ráadásul a költségek terén is egyre versenyképesebbek lesznek a zöld megoldások.

Azonban a Blackrock szerint a zöld világhoz a barna különböző árnyalatain keresztül vezet az út, ezért a cég továbbra is jelen lesz a szénhidrogénekkel foglalkozó vállalatokban.