Ahogy a VG is beszámolt róla, a megszűnik a legendás FIFA focis videójáték elnevezése, és a nem túl kreatív EA Sports FC néven lesz kapható. A döntés mögött kőkemény anyagi okok állnak: a kiadó és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség nem tudtak megegyezni a licenc további felhasználásáról. 

Az EA Sports tette meg az első lépést, amikor bejelentette az "EA Sports FC" márkanév elindítását, amely alatt a jövőbeni játékai megjelennek majd. Az EA Sports megtartja a játékot, a FIFA pedig a nevet. Az angol Premier League, a spanyol La Liga, a német Bundesliga és az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA is kifejezte elköteleződését a EA Sports FC mellett. 

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA bejelentette, hogy "diverzifikálta" a játékjogokat az idei világbajnoki döntő előtti harmadik negyedévre, és tárgyalásokat folytat kiadókkal, stúdiókkal és befektetőkkel egy új, szimulációs futballjáték fejlesztéséről, melynek megjelenése 2024-re várható – tudatta a The Athletic.

Biztosíthatom önöket, hogy az egyetlen hiteles játék, amely a FIFA nevet viseli, a lehető legjobb lesz a játékosok és a futballrajongók számára. A FIFA név az egyetlen eredeti cím

 – mondta Gianni Infantino FIFA-elnök.  Meglepő Infantino abbéli meggyőződése, hogy a "FIFA" szó puszta birtoklása garancia lehet a sikerre az egyre kiélezettebb játékpiacon.

Video Games Photo Illustrations
Fotó: NurPhoto via AFP

Talán érdemes felidézni, hogy az Eidos kiadó 2003-ban hogyan szakított a Sports Interactive-val, a Championship Manager sorozat mögött álló fejlesztőcéggel. Az Eidos megtartotta a nevet, a Sports Interactive pedig a játék kulcsfontosságú összetevőit, az adatbázist és a meccsmotort. Mindez még a Facebook és a Twitter előtti időkben történt, és a szakítás sokak számára észrevétlen maradt.

Mindkét fél kiadta a saját játékát, és az Eidos egyértelmű előnyét jelentette a márkanév ismertsége. A Championship Manager 5 azonban annyira tele volt hibákkal, hogy megjelenésekor szinte játszhatatlan volt. A Sports Interactive 2005-ös Football Managere jelentősen jobban sikerült. A közösségi média oldalak híján sem tartott sokáig, hogy a játékosok felismerjék, melyik játék éri meg jobban a pénzüket. A Football Managert évekig tartó, folyamatos növekedés jellemezte, és mára a műfaj egyedüli szuperhatalmává vált, míg a Championship Manager teljesen megszűnt.

Ami a 2024-re beharangozott futballjáték megjelenését illeti, a verseny rendkívül kiélezett a játékpiacon. 

A FIFA számára a legjobb megoldás az lenne, ha egy elismert kiadóval, például ha az NBA és a PGA Tour játékokat is készítő 2K-val kötne partneri szerződést. Azonban még egy ilyen kaliberű cégnek is kihívást jelentene kódoló, adat- és minőségbiztosító (QA) csapatokat létrehoznia a 2024-es megjelenésig.  

Bár a szétválás oka egyelőre nem teljesen tisztázott, széles körben úgy vélik, hogy a bevételek elosztása körüli vita okozta a két fél közötti feszültséget.

Az EA 5,6 milliárd dolláros éves bevételének egyharmada csak ebből a játékból származik, a FIFA pedig nyilvánvalóan sokkal nagyobb részesedést akart a profitból magáénak tudni. Amikor az EA tavaly októberben utalást tett arra, hogy esetlegesen különválhatnak útjaik a FIFA-val, a hírforrások a két fél közötti kompromisszum létrejöttét feltételezték, tekintve, hogy a FIFA részéről őrültség lenne az ingyen pénzcsatorna elzárása. Most azonban mégis így cselekedtek. A FIFA egyetlen húzása az lehetett, hogy saját játékkészítéssel fenyegetőzött, amit az EA eleinte blöffölésnek tartott. Tekintettel arra, hogy egy teljesen új franchise-játék elkészítése mind az erőforrások, mind a befektetett idő tekintetében milyen költséges, ez rendkívül drága hibának bizonyulhat a Fifa részéről. 

Tízszeres áron adta volna nevét a FIFA a játékokhoz

Az EA Sports 30 év után dobja a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség nevét a játékaiból és erre jó oka volt.