Izlandon egy brit szupermarketlánc bejelentette, hogy május 24-től a 60 év feletti vásárlóknak minden kedden 10 százalékos kedvezményt biztosítanak az élelmiszereik árából – számolt be az America Online

Tourists at the Champagne Pool, hot springs, Waiotapu Goethermal Wonderland, Rotorua, New Zealand, Oceania (Photo by Jeremy Bright / Robert Harding Premium / robertharding via AFP)
Fotó: Jeremy Bright / robertharding via AFP

A kedvezményt a The Food Warehouse boltjainak pénztárinál tudják az idős vásárlók érvényesíteni, például az életkorukat igazoló okirat, jogosítvány vagy a kedvezményes utazáshoz szükséges busz, illetve vasúti kártya bemutatásával. 

A cikk szerint ez volt az első egyesült királyságbeli szupermarket, amely ilyen kedvezményt vezetett be, miután az angol Age UK jótékonysági szervezet kutatása kimutatta, hogy 

az idősebb korosztály háromnegyede aggódik a megélhetési költségek emelkedése miatt. 

A szupermarketlánc közölte, hogy a regionális tárgyalást követően 30 font (több mint 15500 forint) értékű utalványok országos kibocsátásának lehetőségét is vizsgálják az állami nyugdíjban részesülők számára. Richard Walker, a The Food Warehouse izlandi egységeinek ügyvezető igazgatója szerint a vállalat régóta támogatja a 60 év feletti ügyfeleit, például amikor a koronavírus-járvány tetőzésekor bevezették az idősek számára külön bevezetett vásárlási idősávot a boltjaikban.

„A megélhetési válság miatt ezeknek az ügyfeleknek a segítése még fontosabbá vált, ezért vagyok büszke arra, hogy új módokat találunk a támogatásukra, beleértve a kedvezmény bevezetését is. Reméljük, hogy az intézkedés segíteni fogja a korosztály tagjait abban, hogy lehetőség szerint csökkentsék költségeiket” – fogalmazott az ügyvezető igazgató. 

A 10 százalékos kedvezmény bevezetése azután történt, hogy a Kantar nevű adatokkal foglalkozó tanácsadó cég arról számolt be, hogy az élelmiszerár-infláció áprilisban elérte az 5,9 százalékot, ami 11 éves csúcs az országban.

Magyarországon április 19-től minden kedden szintén a nyugdíjas vásárlók kapnak kedvezményt a Tescóban a vásárlásuk végösszegéből, amennyiben használják Tesco Clubcard kártyájukat. A kedvezményes nap akár 2,5 millió embert érinthet az országban, akik közel 200 üzletben élhetnek a lehetőséggel.