Várakozásokon felül nőtt a nyaralás iránti igény a mediterrán régióban, a hatalmas érdeklődés és a növekvő üzemeltetési költségek miatt Görögországban átlagosan 30 százalékkal drágább az üdülés, mint 2019-ben.

A szektor fellendülését azonban gátolja a munkaerőhiány, amely milliárdos veszteséget okozhat a turizmustól függő gazdaságban. A görög szállodaszövetség vezetője, Grigorisz Tasziosz szerint a szállodák átlagos működési költségei 25-30 százalékkal nőttek, ami egyszersmind tovább növeli a vendégek kiadásait is, mivel a járvány idején felgyülemlett veszteségei miatt nehéz helyzetbe került ágazat kénytelen áthárítani a pluszköltségeit.

A hotelek már megkezdték az az és az ukrajnai háború hatásainak beárazását, így fordulhat elő, hogy amíg egy korábban lefoglalt szobáért 150 eurót fizetnek éjszakánként, addig a mellette lévőért már 300 eurót kérnek. Látva az emelkedő árakat, maguk a görögök inkább otthon vagy a lakóhelyükhöz közel töltik a szabadságukat, illetve kedvezőbb árú külföldi nyaralást terveznek.

Greece, Cyclades Archipelago, Santorini Island in the Aegean Sea. Clinging to the cliff, overlooking an underwater caldera (crater), the village of Oia attracts tourists from all over the island to watch the traditional sunset (Photo by Alizee Palomba / ONLY WORLD / Only France via AFP)
Fotó: Alizee Palomba / Only France via AFP

Nemzetközi szinten továbbra is nagy az érdeklődés a dél-európai üdülőhelyek iránt. Vaszilisz Kikiliasz turisztikai miniszter bejelentette, hogy az olyan népszerű úti céloknál, mint az Égei-tenger déli és délkeleti szigetei, 2019 májusával összevetve mintegy 10-10 százalékkal nőtt a turisták száma és az idegenforgalmi szektor bevétele.

A miniszter hétről hétre erősödő szezont vár, csak júniusban 500 óceánjáró hajó érkezésére számítanak.

A szektor további népszerűsítésére a Turizmus mindenkinek szociális program idei költségvetését 30 millió euróra emelték.

A hónap közepén az olasz turizmus is többlettámogatáshoz jutott, miután az Európai Bizottság jóváhagyta a helyreállítási tervben szereplő 698 millió eurós segélycsomagot.

The Costa Smeralda cruise ship is docked in the Civitavecchia port 70km north of Rome on January 30, 2020. More than 6,000 tourists were under lockdown aboard the cruise ship after two Chinese passengers were isolated over fears they could be carrying the coronavirus. - Samples from the two passengers were sent for testing after three doctors and a nurse boarded the Costa Crociere ship in the port of Civitavecchia to tend to a woman running a fever, the local health authorities said. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)
Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP

Az olasz statisztikai intézet adatai szerint az idegenforgalmi szektor az ország GDP-jének 6 százalékát adja, vagyis önmagában mintegy 93 milliárd eurós tételt képvisel. A pandémia, valamint az elharapódzó infláció és az energiaválság miatt azonban számos utazási iroda és szálloda sürgősen kezelendő likviditási problémákkal küzd. A most érkező támogatás az idegenforgalmi cégeknek nyújtott közvetlen anyagi segítség és adójóváírások, valamint az utazási irodák és utazásszervezők számára nyújtott hitelek formájában ér majd célba.

A támogatások sikerét veszélyezteti a munkaerőhiány. Az olasz idegenforgalmi minisztérium becslései szerint a szállodáknak és éttermeknek további 300-500 ezer alkalmazottra van szükségük, hogy a turisták áradatát megfelelő színvonalon ki tudják szolgálni.

A mintegy 20 százalékos létszámhiány lassíthatja a gazdaság rendeződését, s ha nem sikerül újabb munkavállalókat toborozni, akkor szakértői becslések szerint akár 6,5 milliárd eurótól is eleshet a mediterrán ország. 

Mindazonáltal nem Olaszország az egyetlen, amely ezzel a problémával szembesül: Franciaországban is 300 ezer idénymunkás hiányzik, Spanyolországban pedig csak pincérből ötvenezret tudnának azonnal felvenni. Ausztriában 15 ezer alkalmazott hiányzik az élelmiszer- és turisztikai szektorból, Görögországban pedig ötvenezer állás még betöltetlen napokkal a főszezon kezdete előtt.