Szlovákia már fizetett az orosz gázért, mióta Moszkva rubelben követeli a vételárat, ezen a héten, és az alkalmazott módszer nem sérti az uniós szankciókat – mondta Richard Prokypčák, a szlovák állami gázimportőr SPP vezérigazgatója az RTVS köztelevíziónak a Reuters jelentése szerint.

Az SPP május 17-én euróban utalt, és nyitott egy rubel számlát is a Gazprombanknál, ahogyan a Kreml kérte. Az utóbbit az Európai Bizottság ellenjavallta a cégeknek, ugyanakkor azt nem nyilvánította ki, hogy ellentétes lenne a Moszkva ellen hozott uniós szankciókkal.

An employee of a Slovak gas company, checks a gas valve in a gas border delivery station in the eastern Slovak town of Velke Kapusany, near the border with Ukraine on January 7, 2009. Russian gas deliveries to Slovakia via Ukraine were halted last night, the main gas company SPP said Wednesday. AFP PHOTO / Samuel Kubani (Photo by SAMUEL KUBANI / AFP)
Fotó: SAMUEL KUBANI / AFP

A devizaátváltás az SPP kontrollján kívül van, számunkra a fontos pillanat a kötelezettségünk teljesítésére az euróban történő fizetés

– mondta Prokypčák.

Szlovákia gázfogyasztásának mintegy 85 százalékát Oroszországból fedezi.