Az elmúlt hetekben a nagy olajvállalatok az év első három hónapjára vonatkozó profitnövekedésről számoltak be. Mindez annak köszönhető, hogy

a globálisan irányadó Brent nyersolaj határidős jegyzései idén több, mint 40 százalékkal emelkedtek, hordónként 130 dollár fölé az ukrán-orosz konfliktust követően.

Bár azóta az árak csökkentek, de jelenleg is 100 dollár felett mozog a Brent hordónkénti ára. A nemzetközi pénzintézetek 2022 egészére hordónként 110 dollár körül jelzik előre a Brent árfolyamát.

Jelenleg az elemzők szerint a mostani olajárak miatt az olajszektor 25 éve nem látott bevételeket fog generálni.

28 March 2022, Lower Saxony, Emlichheim: Deep pumps for oil demand stand in a field at sunset. Photo: Lino Mirgeler/dpa (Photo by Lino Mirgeler / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Lino Mirgeler / dpa Picture-Alliance via AFP

Az olajipar nyeresége javarészt az upstream iparágból származik. Az olajkitermelés iparágat (upstream) magába foglaló kutatás-termelés (Exploration and Production) szektor idén rekordnyereséget fog elérni köszönhetően a magas olaj- és gázáraknak. A Rystad Energy kutatása szerint a teljes szabad pénzáramlás (FCF), vagyis a vállalat működésből származó pénzállománya a kiadások után

834 milliárd dollárra fog nőni, ami 70 százalékos növekedést jelent a 2021-es 493 milliárd dolláros nyereséghez képest.

Úszik a profitban és két kézzel szórja az osztalékot az olajipar

Az Exxon várhatóan 9,4 milliárd dollár nettó eredményt ért el az idei első három hónapban, ami 2013 óta a legmagasabb negyedéves profit. A Chevron várhatóan 6,6 milliárd dollárt könyvelhet, ami 2012 óta a legjobb.

A COVID-19 járvány és az azt követő olajár-összeomlás következtében az állami olaj- és kitermelési vállalatok teljes szabad pénzáramlása (FCF) 2020-ban mintegy 126 milliárd dollárra esett vissza, ami az előző évi összeg felére csökkent. A világgazdaság fellendülésével és az üzemanyag-kereslet növekedésével a tavalyi FCF-szintek közel 500 milliárd dollárra emelkedtek, ami az upstream iparág eddigi legmagasabb pénzügyi eredménye.