Annak a szerzőnek a családja, akinek a cikke ihlette a Tom Cruise főszereplésével 1986-ban forgatott Top Gun című filmet, hétfőn beperelte a Paramount Picturest szerzői jogok megsértése miatt a film 2022-es folytatása, a Top Gun: Maverick kapcsán – számolt be róla a The Guardian.

A Los Angeles-i szövetségi bíróságon benyújtott kereset szerint a Paramount elmulasztotta visszavásárolni Ehud Yonay, a California magazin egyik 1983-as számában megjelent Top Guns című cikkének jogait a szerző családjától, mielőtt megjelentette volna a film folytatását.

Ehud Yonay özvegye és fiai, Shosh Yonay és Yuval Yonay – akik jelenleg Izraelben élnek – azt állítják, hogy a vállalat szándékosan figyelmen kívül hagyta azt, hogy a szerzői jogok 2020 januárjában visszaszálltak rájuk, és ezzel megkerülték a szövetségi szerzői jogi törvényeket.

1395427053 SAN DIEGO, CALIFORNIA - MAY 04: Tom Cruise attends the "Top Gun: Maverick" world premiere on May 04, 2022 in San Diego, California. (Photo by Frazer Harrison/Getty Images,,)
Fotó: Frazer Harrison / Getty Images

A hírek szerint a család által követelt kártérítés tételei között szerepel, hogy igényt tartanak a Top Gunból származó nyereség egy részére, és azt is szeretnék elérni, hogy a Paramount ne forgalmazhassa tovább a filmet, és ne készíthessen további folytatásokat.

A Top Gun: Maverick az idei év eddigi legnagyobb filmes kasszasikere. Észak-Amerikában 291 millió dollárt (105 milliárd forint), világszerte pedig 548,6 milliót (200 milliárd forint) hozott a bemutatást követő első 10 napban.

Az állítások alaptalanok, tisztázni fogjuk magunkat a vádak alól – nyilatkozta az ügy kapcsán a Paramount szóvivője.

Hollywoodnak már nincs szüksége Kínára a kasszarobbantáshoz

Tom Cruise pályafutása egyik legsikeresebb filmbemutatóján van túl. A film közelmúltbeli kasszasikerei mérföldkövek Hollywood és Kína kapcsolatában.