A spanyol lakástulajdonosok, attól tartva, hogy megismétlődik a 2010-es évek adósságválsága – amely majdnem csődbe vitte az országot –, tartozásaik átstrukturálásával igyekeznek megvédeni magukat az emelkedő áraktól és az elszabadult hitelköltségektől. A mediterrán országban, ahol az Eurostat adatai szerint a lakosság háromnegyedének saját ingatlana van, eddig a legtöbben a változó kamatozású jelzáloghiteleket választottak, csemegézve az ügyfelekért versengő bankok ajánlatai közül. 

Az ukrajnai háború, a lakásárak elszabadulása és a szárnyaló fordulatot hozott, így egyre többen váltanak kiszámíthatóbb, fix kamatozású kölcsönre.

A picture shows the Bank of Spain near the Banco de Espana subway station in Madrid on June 7, 2019. - Spain's central bank raised its growth forecast for the eurozone's fourth-largest economy to 2.4 percent in 2019 from 2.2 previously. (Photo by GABRIEL BOUYS / AFP)
Fotó: GABRIEL BOUYS / AFP

Márciusban az új jelzáloghitelek 73 százaléka – ez nagyjából 4,6 milliárd eurós állomány – már fix kamatozású volt, szemben az egy évvel korábbi 56 százalékkal. 

Történt ez annak ellenére, hogy a fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata 2,68 százalék körül mozgott, szemben a változó kamatozásúak 2,15 százalékos kamatterhével. Jelenleg a csaknem 500 milliárd eurós spanyol jelzáloghitel-állományból több mint 120 milliárdot képviselnek a fix kamatozású kölcsönök írja a Reuters.

Spanyolországban az infláció májusban 8,7 százalékra lassult az áprilisi, 9,8 százalékos, négy évtizedes csúcsról, az ingatlanárak pedig 2022 első három hónapjában 2007 óta nem látott ütemben, 8,5 százalékkal emelkedtek éves összevetésben.

Ignasi Viladesau, a spanyol MyInvestor befektetési igazgatója szerint az emberek mindenekelőtt a pénzügyi biztonságra törekednek a bizonytalan körülmények között, ami nem csupán a spanyolokra jellemző.

Hasonló tendenciát figyelhetünk meg Olaszországban, és bizonyos fokig Németországban is, de Portugáliában is nőtt az érdeklődés a fix kamatozású hitelek iránt, bár ott sokan továbbra is az alacsonyabb törlesztőt ígérő változó kamat mellett döntenek.

PORTO CERVO, ITALY - MARCH 20: One of Russian oligarch Alisher Usmanov's prestigious villas on the Costa Smeralda in Sardinia, also affected by the EU's economic sanctions aimed at countering the conflict in Ukraine on March 20, 2022 in Porto Cervo, Italy. Italian authorities have seized several villas and yachts owned by wealthy Russians targeted by EU sanctions in the wake of Russia's invasion of Ukraine. (Photo by Contributor#8526142/Getty Images)
Fotó: Getty Images

Eközben Olaszországban a jegybank adatai szerint a fix kamatozású jelzáloghitelek az új lakáshitelek csaknem 85 százalékát adják, miközben egy évtizede még a 30 százalékát sem érték el. Németországban pedig, bár a konzervatív hitelfelvevők régóta a fix törlesztést részesítik előnyben, most hosszabb futamidőre kötik szerződéseiket, átlagosan 14 éves futamidőt választanak a 2021-es 13,3 helyett az Interhyp magán-jelzáloghitelező szerint.

A futamidő kiterjesztése Portugáliára is jellemző, ahol 2021 végén az új hitelek 63 százalékát már 30 és 40 év közötti törlesztési időszakra kötötték a La Caixa pénzintézet felmérése szerint.