A 2008-as pénzügyi válságot követően a jegybankok világszerte megnyitották a pénzcsapokat, ám mint arra a Financial Times írása rámutat, a vezető nyugati hatalmak a sosem látott mértékben kedvező kamatszinteket nem a jövőre költötték, sőt a beruházások aránya egyre csökkent a korábbi, magas kamatokkal jellemezhető időszakhoz képest.

Usa,Interest,Rates,Effect,On,House,Prices,In,The,Real
Fotó: Shutterstock

A koronavírus-járványt követően részben ezek az elmaradt befektetések vezettek az visszatéréséhez, amire a központi bankok is világszerte monetáris szigorítással reagáltak. Míg 1970 és 1989 között a G7-országok közül hatban a beruházások aránya a GDP-hez képest igen magas volt – az amerikai 22,6 százalék, a német 24,8 százalék körül mozgott, Japánban pedig 35 százalék volt –, addig a közelmúlt ultraolcsó finanszírozása ellenére folyamatosan csökkent.

Ebben az évszázadban Franciaország és az Egyesült Államok gazdasági teljesítményében 2 százalékkal, Németország és Olaszország kibocsátásában 4,5 százalékkal csökkent a beruházások aránya, míg Nagy-Britannia 6 százalékos, Japán 10 százalékos visszaesést tapasztalt. 

Egyedül Kanadában maradt nagyjából szinten a beruházások aránya.

Ez az időszak persze a globalizáció csúcsát is jelentette, és globális szinten 1990 és 2002 között látható inkább a beruházások zuhanása, az állami szféra sem lépett a magánszféra helyébe a helyi beruházások terén. Az Egyesült Államokban a mélypont 2014-ben következett be, amikor a kormány csupán a 0,5 százalékát fordította az infrastruktúra kiépítésére vagy fenntartására (ha az amortizációval és az értékvesztéssel is számolunk), míg 

az eurózónában az állami beruházások nettó értéke esetenként negatívba fordult, 

részben a déli országokra kényszerített megszorítások, részben a Németországot régóta sújtó, krónikus spórolás miatt.

A gazdag országok infrastruktúrája már kiépült, a technológiai fejlődésnek köszönhetően ugyanazért a pénzért többet kapunk, ráadásul az évtizedek során egyre nagyobbra növekvő gazdaságokban arányosan csökkent a fogyasztás helyett a jövőre fordított összeg – nyugtatnak azok, akik szerint ezzel a trenddel nincs probléma. Ám az ezen országok infrastruktúráját vizsgálva nem feltétlenül az ugrik be, hogy minden rendben. Ez különösen igaz, ha a dekarbonizáció és elektrifikáció előttünk álló folyamatait is figyelembe vesszük.

A beruházások elmaradtak, a lap írása szerint 

főként a kereslet hiánya és az olcsó munkaerő hatása lehetett döntő, de az elmúlt évtizedet jellemző alacsony energiaárak miatt sem tűntek sürgetőnek az újabb fejlesztések. 

A politikai szféra sem szállt síkra a beruházások felpörgetése mellett, hiszen ezek aránya csak a fogyasztás kárára nőhet. Ez ugyanúgy igaz a jó időszakokra, amikor a beruházásösztönzés helyett népszerűbb az adókat vagy a direkt kifizetéseket növelni – vagy a vállalati szektor részéről osztalékokra és részvény-visszavásárlási programokra fordítani a nyereséget –, mint a lejtmenetre, ahol a beruházások elhalasztásával csökkenthetők leggyorsabban a kiadások.

extraprofit adó Money management, financial planning or wealth management or investment portfolio, paying for tax, loan or debt, inflation concept, businessman using pizza cutter to split golden dollar money coin.
Fotó: Shutterstock

A rendszerváltást követően a hadikiadások visszanyesésével párhuzamosan a közösségi beruházások is kimentek a divatból, a fejlett országok a múltban felhalmozott tőkét élték fel, és időközben véget ért a pénzbőség kegyelmi időszaka is. A legfejlettebb országoknak ebben a helyzetben kell ismét előtérbe helyezniük a jövőbe irányuló befektetéseket. 

Utólag visszanézve azonban kifejezetten lehangoló, hogy a sosem látott mértékben olcsó finanszírozás a fizikai kapacitás fejlesztése helyett a tőkepiaci buborék fújására ment el, ahol a legőrültebb, profittermelésre képtelen ötletek is elképesztő árazások mellett jutottak tőkéhez. Érdemes azt is megjegyezni, hogy a sors furcsa fintoraként mindeközben Kína azzal kénytelen szembesülni, hogy a beruházások csak akkor képesek a jövőbeli növekedést megalapozni, ha azok valós igényeket elégítenek ki.