A modern Kína történelmében soha nem látott eset fordult elő: a Kommunista Párt legfelsőbb vezetése, a Politbüro elismerte, hogy nem tartható az idei, 5,5 százalékos gazdasági növekedési cél. A testület egyben felszólította a gazdaságilag erősebb tartományok vezetését arra, hogy mindent kövessenek el a növekedési célok betartása érdekében - amivel egyébként implicite elismerte, hogy a többi tartomány gyengén muzsikál. 

(220715) -- URUMQI, July 15, 2022 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping, also general secretary of the Communist Party of China Central Committee and chairman of the Central Military Commission, meets with military officers and troops stationed in northwest China's Xinjiang Uygur Autonomous Region, July 15, 2022. Xi made an inspection tour in Xinjiang from Tuesday to Friday. (Xinhua/Li Gang) (Photo by LI GANG / XINHUA / Xinhua via AFP)
HFotó: Li Gang / Xinhua via AFP

Az ázsiai óriás GDP-je a második negyedévben mindössze 0,4 százalékkal emelkedett, az előző negyedéves 4,1 százalék után. Ebből sehogy nem jön össze az 5,5 százalékos cél, ami meglehetősen kínos a pártvezetésnek, lévén már ez is az elmúlt 25 év legalacsonyabb terve volt. 

A kínai GDP alakulása

Az elmúlt hónapokban sorra érték a csapások a gazdaságot: az ukrán háború következtében befagytak a kereskedelmi útvonalak, a koronavírus Omikron-variánsa ismét elkezdett terjedni, a csaknem egyharmadát ingatlanszektor vészesen lelassult.  

Az előző közleményével ellentétben a Politbüro mostani direktívája már nem is említi az 5,5 százalékot, pusztán annyit jegyez meg, hogy a 

vezetők igyekeznek elérni a lehető legjobb eredményeket és a gazdaságot elfogadható növekedési pályán tartani.  

GUANGZHOU, CHINA - JUNE 29: A view of Canton Tower in Guangzhou, Guangdong Province of China on June 29, 2022. The main body of Canton tower is 454m high, the antenna pole is 146m high, and the total height is 600m. It is the second tallest tower in China and the third tallest in the world. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
A 454 méter magas Kanton Torony Kanton városában - Fotó: Anadolu Agency via AFP

Elemzők szerint Pekingben bölcs döntést hoztak amikor elengedték a célt. Így elkerülhető az, hogy központi intézkedésekkel, mesterségesen hajtsák a növekedést, s ezzel tovább fújják az amúgy is a kidurranás közelébe dagadó ingatlanszektor-lufit. Ezzel célszerű is óvatosan bánni; 

a válság újabb jeleit mutatja, hogy a múlt héten elégedetlen jelzáloghitelesek egy csoportja törlesztőrészleteinek nem-fizetésével kezdett el fenyegetőzni - nem készültek el ingatlanjaik határidőre. 

Az mozgalom híre villámgyorsan terjedt el a közösségi médiában, sokan csatlakoztak is hozzá. A Politbüro erre reagálva a helyi önkormányzatok közvetlen felelősségi körébe utalta a kifizetett, de még át nem adott ingatlanok kérdését. Megerősítették azt a korábbi szándékot is, amely szerint megszüntetnék a spekulációt az ingatlanpiacon: 

a lakások azért vannak, hogy lakjanak bennük, nem azért, hogy spekuláljanak velük