A grafikus processzorokra (GPU) specializálódott Nvidia második negyedéves bevétele jóval elmarad a várakozásoktól – írja a The Wall Street Journal. A kaliforniai vállalat 6,7 milliárd dolláros bevételre tett szert, ez mintegy 17 százalékkal marad el a májusban prognosztizált 8,1 milliárd dolláros összegtől. Az eladások így is nőttek az egy évvel korábbihoz képest, de a jövő nem sok jóval kecsegtet a szakértők szerint. Jensen Huang vezérigazgató elmondta, hogy a negyedév előrehaladtával globálisan csökkentek a játékeladások, és a vállalat erre reagálva módosítja az árait. 

A nagy teljesítményű grafikus kártyák iránt a világjárvány időszakában generált extra kereslet az elmúlt hónapokban alábbhagyott – mondták egybehangzóan kiskereskedők, elektronikai forgalmazók, konzol- és csipgyártók.

Nvidia Corporation Photo Illustrations
Fotó: Jakub Porzycki / AFP

Elemzésünkben megírtuk, hogy a videójáték-ipar eddig mindig válságállónak bizonyult, de nem egyértelmű, hogy a játékgyártók profitálni fognak a gazdasági aktivitás visszaeséséből, vagy sem. Cikkünkben azt is körbejártuk, hogy több kiadó és konzolgyártó az elmúlt hónapokban kevesebb készüléket és játékot adott el.

Mivel arra számítunk, hogy az eladásokat negatívan befolyásoló makrogazdasági körülmények továbbra is fennállnak, partnereinkkel együtt intézkedtünk a készleteinek kiigazítására – fejtette ki Jensen Huang, arra utalva, hogy az Nvidia felhalmozódott félvezetőit más területekre irányítják át.

Az Nvidia legfőbb riválisának számító AMD vezérigazgatója, Lisa Su a múlt héten közölte, hogy a PC-s gamerek által kedvelt grafikus kártyák ára csökkent a második negyedévben, ami a gazdasági lassulás miatt a fogyasztói kiadásokra nehezedő nyomást tükrözi. Mivel kevesebben játszanak, így értelemszerűen csökken a kereslet mindkét cég terméke iránt. Az Nvidia kártyáit kriptopénzek bányászatára is használják.  A digitális valuták árfolyamának csökkenése miatt az energiaigényes kriptobányászkodás egyre kevésbé éri meg, az ezzel foglalkozók várhatóan kevesebb GPU-t fognak vásárolni.

Amíg egyes szegmensekben lassulás tapasztalható, más területeken továbbra is hiány van a félvezetőkből. A feldolgozóipart ellátó csipgyártó vállalatok az elmúlt hetekben növekvő eladásokról és pozitív kilátásokról számoltak be. Ez arra utal, hogy a kereslet még mindig erős azokon a területeken, ahol kevésbé jellemző a fogyasztói ingadozás.

Az Nvidia például közölte, hogy az autóiparral kapcsolatos eladásai a most zárult negyedévben 45 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest. Érdekes adalék, hogy a cég adatközpont-üzletágának bevétele – amely az előrejelzések szerint 61 százalékkal nőtt a bázisidőszakhoz képest – az ellátási lánc problémái miatt elmaradt a várakozásoktól.

A játékok és a kriptobányászat mellett az Nvidia az elmúlt években a mesterségesintelligencia-alkalmazások gyors növekedéséből is profitált, ezen a területen a cég grafikus processzorai kiemelkedően teljesítenek. 

A cég részvényárfolyama a gyorsjelentésre közel 12 dollárral, 6,3 százalékkal csökkent, jelenleg 177,9 dollárt érnek a papírok. A kurzus az idén mintegy 40 százalékkal esett vissza, ennek ellenére a kaliforniai vállalat piaci értékét tekintve továbbra is a legnagyobb tőzsdén jegyzett amerikai csipgyártónak számít.

A csipgyártó cégek általánosságban a fogyasztói elektronikai cikkek iránti kereslet lanyhulásával szembesültek. A világjárvány felpörgette a laptopok, videókártyák, okostelefonok és számítógépek eladását, viszont a kereslet visszaesett az elmúlt hónapokban. Az Intel július végén a negyedéves eladások 22 százalékos csökkenéséről számolt be, és visszavette az egész évre vonatkozó értékesítési kilátásait.

A cég szerint a csökkenés a PC-eladások visszaesésével magyarázható. A Qualcomm mobiltelefonos csipszállító a múlt havi negyedéves jelentésében közölte, hogy idén 650-700 millió 5G-képes okostelefon szállítására számít, szemben a korábbi több mint 750 millió darabos előrejelzésével.