Nyugat-, Dél-, Közép- és Kelet-Anglia egyes részeit aszály sújtotta területnek minősítette pénteken a brit Nemzeti Aszályügyi Bizottság. A vízszolgáltatók egymás után vezetnek be korlátozásokat a háztartások vízfelhasználására.

London and metropolitan EU Europe office building for network and future concept
Fotó: Shutterstock

Nagy-Britannia, amelyet általában az esős időjárással szokás összekapcsolni, a helyi meteorológiai hivatal szerint 1935 óta a legszárazabb júliust szenvedte végig.

A jelenlegi magas hőmérséklet fokozta az élővilágra és a vízbázisunkra nehezedő nyomást

– mondta Harvey Bradshaw, a Nemzeti Aszályügyi Bizottság elnöke. 

A briteknek az egekbe szökő energiaárak – amelyeket háztartások milliói nem tudnak megfizetni – és az akut megélhetési válságot okozó, zsugorodó gazdaság, valamint a rohamosan növekvő mellett az aszállyal is meggyűlt a bajuk.

A szélsőséges időjárásnak egyre rémisztőbbek a következményei, a különösen száraz talaj miatt például megsüllyedhetnek a házak – közölte a héten az LV General Insurance biztosítótársaság. Júniusban és júliusban 205 százalékkal nőtt a bejelentett süllyedések száma. A szupermarketek pedig a tűzveszély miatt leállították az egyszer használatos grillek árusítását.

Az aszály azonban nem csak Angliát érinti. A július végi adatok azt mutatják, hogy az országainak 47 százalékában aszályhelyzet, 17 százalékukban pedig riasztási fokozat van érvényben – írja az Európai Aszálymegfigyelő Intézet.

„Nagyon durva az aszály – mondta Rishi Sunak, a brit tory párt vezetői posztjára pályázó jelölt a Times Radio pénteki adásában. – Arra világít rá, hogy mit kell tennünk, vagyis arra, hogy a vízszolgáltató vállalataink teljesítsék a szivárgások kiküszöbölésével kapcsolatos kötelezettségeiket.”

Ha elhárítjuk a szivárgásokat, elkerülhetjük a vízkorlátozásokat és a locsolási tilalmakat is 

– mondta Liz Bentley, a Királyi Meteorológiai Társaság vezérigazgatója is a Bloomberg TV-nek.

Sadiq Khan, London polgármestere eközben arra szólította fel a londoniakat és a vízszolgáltatókat, hogy segítsenek a városnak a vízzel való takarékoskodásban.

„Miközben sürgetem a vízszolgáltatókat, hogy gyorsan cselekedjenek a szivárgások megszüntetése érdekében, amelyek miatt naponta több millió köbméter víz megy veszendőbe, a londoniak is vegyék ki a részüket otthon a takarékoskodásból, amennyire csak lehet” – mondta.

Péntek reggel a Yorkshire Water Services Ltd. immár negyedik vízszolgáltatóként jelentett be az országban locsolási tilalmat, amelynek során augusztus 26-tól tilos a társaság ellátási területén a kertet locsolni és az autókat slaggal mosni. A Yorkshire Water a honlapja szerint 5,4 millió embert és 140 ezer vállalkozást szolgál ki.

A magas hőmérséklet és a csökkenő vízkészlet a brit mezőgazdaságot is érinti. Néhány folyó vízszintje a valaha mért legalacsonyabb szinten van.

„A helyzet továbbra is óriási kihívást jelent az összes mezőgazdasági ágazatban – mondta Tom Bradshaw, a National Farmers’ Union nevű agrárszövetség elnökhelyettese. –Sok gazdálkodónak komoly következményekkel kell szembenéznie, az öntözővíz hiányától a fű kiégésén keresztül a téli takarmányozás ellehetetlenüléséig.”

A brit Egészségbiztonsági Ügynökség közben két nappal, augusztus 16-ig meghosszabbította az Angliára vonatkozó egészségügyi riasztást.

Némi enyhülést hozhat, hogy hétfőn Nagy-Britannia nagy részében zivatarokra van kilátás.