Az angol rockegyüttes, a Muse történelmet írt azzal, hogy a most megjelent, az Egyesült Királyságban listavezető albumát részben formában adták el – írja a The Guardian.

British band 'Muse' in Cologne
Fotó: Rolf Vennenbernd / Getty Images

A zenekar Will of the People című albumával érte el ezt a bravúrt, amely a múlt héten jelent meg limitált példányszámú NFT formájában, valamint a hagyományos módon is. 

Az albumból több mint 51 ezer darabot adtak el az első héten, bár ebből csak ezer példány volt NFT, tehát kevesebb mint 2 százaléka.

A Will of the People NFT formája az album letölthető változatát tartalmazta, amely alternatív borítótervvel és a Muse tagjainak digitális aláírásával volt ellátva. Ez a zenekar hetedik olyan projektje, amely az első helyig jutott, ezzel Elton John, Paul McCartney, George Michael, a Prodigy és a Killers nyomdokaiba lépett.

Az NFT-albumok már néhány hónapja felkerülhetnek a slágerlistákra, például egy manchesteri rapper debütáló, a múlt heti lista második helyére kerülő albuma szintén részben NFT-változatban került piacra a hagyományos módok mellett, de listavezető eddig nem érte el ezt a bravúrt.

A 2017 óta létező NFT (non-fungible token) egy olyan digitális eszköz, kódsor, amely bizonyítani tudja egy virtuális vagy kézzelfogható alkotás (kép, videó, zene) eredetiségét és tulajdonjogát. Ez a kódsor egyedi, oszthatatlan és korlátozott mennyiségben érhető el.