Az amerikai szankciókkal sújtott Huawei kínai csipgyártókkal együttműködve próbálja a saját félvezető gyártását felpörgetni – írja a Nikkei Asia az ügyet jól ismerő és nevük elhallgatását kérő forrásokra hivatkozva.

Huawei Holds Data Infrastructure Summit In Fuzhou
Fotó: China News Service

A távol-keleti vállalat nem a semmiből építene fel új üzemeket, hanem a helyi csipgyárak kapacitását bővítené, új gyártósorok építését finanszírozná a portál szerint.

A Huawei egyik partnere a Fucsien tartományban üzemeket működtető, 2018-ban szankciókkal sújtott JHICC lesz. A gyártósorok kiépítésben az NSI-vel is együttműködne, ami rádiófrekvenciás csipekre specializálódott.

Ezek kritikus fontosságú alkatrészek a hálózati berendezések és az autóipar számára, ami most a Huawei két legfontosabb területe. A kínai cég még néhány kisebb, kevésbé neves vállalattal is együttműködne, amelyek Sencsenben tartanak fent üzemeket.

A Huawei a távközlési berendezésekhez és a születőben lévő autóipari üzletágához szükséges félvezetők gyártását tette prioritássá, mivel ezekből jóval kevesebb mennyiségre van szüksége, továbbá technológiai szempontból kevésbé igényesek az okostelefonokban használt csipekhez képest. Utóbbiakhoz ugyanis minél kisebb és energiatakarékosabb alkatrészek szükségek, előbbieknél ez nem fontos szempont.


A Huawei 2019-ben még több mint 240 millió okostelefont értékesített, ezzel a Samsung után a világ második legnagyobb mobilgyártójának számított. Még abban az évben az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta a vállalatot, emiatt tavaly már csak 37,5 millió eszközt adott el, és a tizedik helyre csúszott vissza.

Ennek az a magyarázata, hogy a cég 2020 végén eladta a legjobban jövedelmező és legtöbb eladását produkáló Honor nevű részlegét, mivel a tranzakció után a Honor almárkára nem vonatkoznak az amerikai szankciók.

A washingtoni büntetőintézkedések miatt a Huawei nem fér hozzá a legújabb 5G-csipekhez, és elvesztette piaci pozícióit, bár a lépésnek lett egy olyan következménye is, hogy megerősödött a kínai csipgyártás.

A Huawei távközlési berendezésekkel foglalkozó üzletága valamivel rugalmasabb volt, ezen a területen a LightCounting vezető elemzője, Stephane Teral szerint 2022 első felében közel 28 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett, ami csökkenés a 2020-as 33 százalékról. 

Viszont Kínában erős állami támogatást élvez, így itt a piaci részesedése 53 százalék az elemző szerint.

Nem véletlen, hogy a cég erre a területre koncentrálna inkább és Ázsiában, valamint a Közel-Keleten terjeszkedne. A Huawei az elmúlt években már számos csipekkel kapcsolatos vállalatban szerzett részesedést és idén eddig 15 beruházást hajtott végre, viszont hivatalosan még egyik, fent említett cégben sem lett tulajdonrészes.

A híreket egyik vállalat sem kívánta kommentálni.

A csipek kritikus fontosságú alkatrészek, hiszen az okostelefonoktól kezdve az orvosi eszközökön át az autókig, a laptopokig és a vadászgépekig mindenhez szükségesek. A szegmenst jelenleg a tajvani TSMC uralja, viszont az Egyesül Államok, Kína, Japán és számtalan ország igyekszik gyártókapacitásokat kiépíteni a saját területén.