Thaiföld fővárosában, Bangkokban rendezték meg a kínai cég Huawei Connect című technológiai bemutatóját – írja a Nikkei Asia.

Huawei
Fotó: Shutterstock

A rendezvényt először tartották Délkelet-Ázsiában, Thaiföld, Indonézia, a Fülöp-szigetek és Banglades digitális, illetve gazdasági minisztereinek részvételével.

„A Huawei elkötelezett amellett, hogy támogassa az ázsiai és csendes-óceáni térség digitális átállását” – jelentette ki Simon Lin, a kínai cég ázsiai és csendes-óceáni régióért felelős vezetője. A távol-keleti vállalat bemutatott egy tanulmányt is, amely a régió gazdaságait négy kategóriába sorolja, annak függvényében, hogy a digitális fejlődés melyik szakaszában járnak. 

A Huawei ennek fényében javasol fejlesztéseket az országoknak, például a Fülöp-szigetek, Indonézia és a Vietnám a legkevésbé digitalizált országok, míg Thaiföld és Malajzia a legfejlettebbek ebből a szempontból.

A kínai cég elmondása szerint 2024-ig 100 millió dollárt kíván befektetni a régióban, ebből 10 ezer fejlesztő képzése és ezer startup támogatása fedezhető.

A vállalatnak kulcsfontosságú lett a délkelet-ázsiai piac, miután 2019-ben az Egyesült Államok szankciókkal sújtotta. Abban az évben még több mint 240 millió okostelefont értékesített, ezzel a Samsung után a világ második legnagyobb mobilgyártójának számított. Ezzel szemben tavaly 37,5 millió eszközt adott el, és a tizedik helyre csúszott vissza. 

Ennek az a magyarázata, hogy a cég 2020 végén eladta a legjobban jövedelmező és legtöbb eladását produkáló Honor nevű részlegét, mivel a tranzakció után a Honor almárkára nem vonatkoznak az amerikai szankciók. A washingtoni büntetőintézkedések miatt a Huawei nem fér hozzá a legújabb 5G-csipekhez, és elvesztette piaci pozícióit, bár cserébe megerősödött a kínai csipgyártás.

Így aztán a Huaweinek kulcsfontosságú, hogy megerősítse pozícióját azokban az országokban, ahol még mindig szívesen látják.

Mivel okostelefon- és elektronikai üzletága kihívásokkal néz szembe a fentebb ismertetett okok miatt, így a csipszállításoktól és a nyugati piacoktól elvágva a vállalat az 5G-infrastruktúrára és a felhő- és digitális megoldásokra összpontosít.

Thaiföld után Dubajban és Párizsban tartják meg a Huawei Connectet, a francia kormány ugyan engedélyezte a vállalatnak, hogy gyárat építsen Franciaországban, de a párizsi kabinet lebeszélte a távközlési szolgáltatókat a Huawei 5G-berendezéseinek használatáról.

Ezzel szemben az öböl menti országok – például az Egyesült Arab Emírségek – továbbra is a Huaweit használják a hálózataikban, ahogy a délkelet-ázsiai államok is szívesen látják a céget.