A horvát kormány szerdai döntése szerint az INA horvát olajipari vállalatnak minden, Horvátországban kitermelt gázt a kizárólag állami tulajdonban lévő Horvát Elektromos Műveknek (HEP) kell eladnia, továbbá meg kell emelnie a termelését 10 százalékkal – közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).

Inside Croatia's INA Industrija D.D Oil Refinery, Freight wagons in the rail yard at the INA Industrija Nafte d.d. oil refinery in Urinj, Croatia, on Monday, July 18, 2022. The European Union last week gave its final approval for Croatia to join the euro zone early next year as the region looks to strike a delicate balance between bringing down inflation and sustaining output as the region risks a total cut off of Russian gas. Photographer: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Kedden a gázellátás biztonságáért felelős válságstáb ülésén egyhangú döntés született arról, hogy javasolják a kormánynak a termelés 10 százalékos növelését, valamint a teljes kitermelt gáz kizárólagos eladását a HEP-nek. Az állami tulajdonban lévő elektromos művek ezt a gázt továbbítja, illetve eladja a háztartásoknak, a kórházaknak, az óvodáknak és más intézményeknek – mondta el Davor Filipovic horvát gazdasági és energiaügyi miniszter a kormányülésen.

Az intézkedés október 1-jén lép hatályba és március végéig lesz érvényben.

A kormányrendelet szerint a földgáztermelő a földgázt 0,3425 kunáért (18,31 forint) köteles értékesíteni kilowattóránként. A gázzal kizárólag a HEP rendelkezik, és a gázszolgáltató vállalatok rendelkezésére bocsátja a veszteségek rendezése érdekében.

Továbbá kötelezi az INA-t arra, hogy a 2022. október 1-jétől 2023. március 31-ig tartó időszakban – a műszaki és technológiai lehetőségeknek megfelelően – a tervezetthez képest 10 százalékkal növelje a földgáztermelést.

A HEP-nek értékesített gázra elsősorban a gázellátási zavarok lehetséges hatásainak enyhítése miatt van szükség.

Az indoklás szerint a gázszolgáltatók zavartalan működéséhez szükséges gázmennyiségen (körülbelül 18 millió köbméter) túl nagy gondot okoz további 122 560 lakossági ügyfél számára a hiányzó mennyiség. Ők a rendkívüli piaci zavarok miatt a kereskedelmi szerződéseket közszolgáltatásival helyettesítenék. A legtöbb ilyen fogyasztó a Gradska Plinara Zagreb-Opskrba vállalat által ellátott területeken található (71 023 ügyfél), és ezen potenciális ügyfelek számára további 128 millió köbméter gáz kellő időben történő biztosítására van szükség.

A kormányülést követő sajtótájékoztatón a gazdasági miniszter közölte: a kormányrendeletről értesíteni fogja a Mol Nyrt-t., amely az INA többségi tulajdonosa. Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a vállalatban. A cég 44,84 százaléka a horvát állam tulajdona. 

Mint mondta, a múlt héten már jelezték a Mol felé, hogy a horvát háztartások védelme érdekében Zágráb hozni fog egy ilyen határozatot.

Belebukott a horvát gázkereskedelmi botrányba az INA vezetője

Fasimon Sándor múlt szerdán lemondott a horvát olajipari társaság igazgatóságának elnöki tisztségéről.