A kínai videojáték-piac teljes forgalma 59,7 milliárd jüanra (8,23 milliárd dollár) csökkent július és szeptember között, ami 19,1 százalékos visszaesés a tavalyi év azonos időszakához (73,8 milliárd jüan) képest – derül ki a CNG kínai videojáték-elemző cég jelentéséből.

TIANJIN, CHINA - 2021/11/06: A girl is playing the video game of League of Legends on her mobile phone.  League of Legends (LoL),  is a multiplayer online video game developed and published by Riot Games, very popular among Chinese young people.
Fotó: Zhang Peng/Getty Images

Az előző negyedév 68,3 milliárd jüan bevételehéz képest 12,6 százalékkal redukálódott az értékesítés.

A fogyatkozás leginkább a mobiljátékokat érinti, a mobiljáték-eladások a tavalyi év azonos időszakához képest közel 25 százalékkal, 41,6 milliárd jüanra estek vissza. A letörölt mobiljátékok száma 89 százalékkal ugrott meg az előző negyedévhez képest, és a törölt programok egytizedét a Tencent készítette – írja az SCMP.

Az értékelés szerint a távol-keleti ország két legnépszerűbb mobiljátékát a Tencent adta ki: a Honor of Kings és a Peacekeeper Elite – utóbbi PUBG Mobile helyi klónja – uralják a letöltéseket. A kínai videojáték-piac gyengébb teljesítménye annak köszönhető, hogy 

Peking szigorú szabályokat vezetett be tavaly augusztusban.

A  kínai kormány ugyanis az előző évben országos kampányt indított, hogy visszaszorítsa a fiatalok „videojáték-függőségét”, ennek értelmében a 18 év alattiak csak este 20 és 21 óra között játszhatnak, kizárólag pénteken, szombaton, vasárnap és a törvényes ünnepnapokon.

A szabályozás nem veszi figyelembe nyári szünetet sem, a gyerekek és a tinik július 11. és augusztus 31. közötti időszakban összesen csak 21 órára kapcsolódhatnak ki játékokkal.

Az iparágat hátráltatja az is, hogy a távol-keleti országban a játékok csak akkor jelenhetnek meg, ha azt engedélyezni az ezzel foglalkozó kínai hivatal. Az ázsiai állam médiafelügyelete nyolc hónapig nem adott ki új engedélyeket, egészen idén áprilisig, amikor is 45 programot hagyott jóvá, majd júliusban 67, illetve augusztusban további 69-et.

A Tencent és a NetEase – Kína második legnagyobb gaming cége – csak szeptemberben kapott először zöld jelzést 15, illetve 14 hónap után, amikor a hatóságok 73 új engedélyt adtak ki. 2022 első félévében a kínai videojáték-piac összesített bevétele 1,8 százalékkal csökkent éves szinten, ami 2008 óta az első visszaesést jelenti.

Cute,Little,Girl,Kid,Children,Sitting,On,Living,Room,Wooden
Fotó: Shutterstock

A játékosok száma június végére 665,69 millióra esett vissza a tavaly decemberi 666,57 millióról a Kínai Audiovideó- és Digitális Kiadói Szövetség júliusi jelentése szerint. Ez a szám persze továbbra is hatalmas, így vonzza a külföldi vállalatokat, miközben a helyi cégek is aktívak.

Miközben néhány kínai vállalat a szigorú hazai környezet miatt Európára, Ázsiára és az Egyesült Államokra fordította figyelmét, a saját fejlesztésű videojátékok nemzetközi értékesítése is visszaesett. A CNG szerint  a szeptember 30-án véget ért negyedévben a kínai játékok globális értékesítése 14 százalékkal, 4,3 milliárd jüanra csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Versenyt fut a kínai játékfejlesztőkért a Microsoft és a Sony

A Microsoft kínai videójátékok felvásárlásába kezdett, miután a Sony hatalmas sikert ért el a Genshin Impact nevű akció-szerepjátékkal. A kínai miHoYo által fejlesztett játék kasszasiker volt a Sony platformjain.