Spanyolországban 1,2 százalékkal esett novemberben a regisztrált munkanélküliek száma az előző hónaphoz képest. Ez azt jelenti, hogy a 47,3 milliós országban 2,88 millióan vannak tartósan állás nélkül, ami a legkevesebb 2007 novembere óta – derült ki a madridi munkaügyi minisztérium pénteken nyilvánosságra hozott adataiból. 

BARCELONA, SPAIN - 2022/11/26: Tourists and shoppers are seen in the popular Christmas market "Fira de Santa Llucia" at night. The historic market is one of the oldest in Europe and has been held in Barcelona since 1786 on Avinguda de la Catedral. The Barcelona City administration has reduced the quantity of lights and the illumination time of their Christmas lights due to the increased costs of energy caused by the Russia-Ukraine war.
A külföldi turisták majdnem annyit költöttek, mint a járvány előtt. 
Fotó: Getty Images

Az eurózónán belül még így is Spanyolországban a legmagasabb a munkanélküliségi arány. Az statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön az októberi helyzetről adott ki adatokat, azok alapján két eurózónás tagállamban volt abban a hónapban két számjegyű a munkanélküliségi ráta: Spanyolországban 12,5, Görögországban 11,6 százalék. 

Az ibériai országban a legmagasabb az eurózónán belül 

a fiatal munkanélküliek aránya is, 32,2 százalékos, a második helyen itt is Görögország áll 27,3 százalékkal.

Friss jelentést adott ki a spanyol szociális tárca is pénteken, amely szerint egymást követő 19. hónapja nő az új állások száma. A múlt hónapban a szezonálisan kiigazított adatok alapján 78 695 munkahelyet teremtettek, amellyel az álláshelyek száma 20,32 millióra emelkedett.

Teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma Spanyolországban
 


A foglalkoztatási helyzet javulása jelentős részben annak köszönhető, hogy visszatértek a turisták az országba. A statisztikai hivatal szintén pénteken közölt adatai szerint a külföldi látogatók száma 39 százalékkal, 7,18 millióra emelkedett októberben a tavalyi év azonos időszakához képest, alig maradt el az utolsó koronavírus-járvány előtti év, 2019 októberétől, amikor elérte a 7,58 milliót. 

A turisták 8,3 milliárd eurót költöttek, ami messze meghaladja a tavaly októberi 5,61 milliárdot, és majdnem eléri a 2019-es 8,32 milliárdot.

(Egy euró 410,9 forint.)
A javuló munkaerőpiaci adatok, valamint az lassulása és a kiskereskedelmi forgalom vártnál jobb alakulása a Reuters elemzése szerint reményt nyújt arra, hogy Spanyolország elkerülheti a télen a recessziót. Ezt támasztják alá a legfrissebb előrejelzések is. A BBVA Research a héten kiadott jelentésében 4,6 százalékos növekedést jelzett 2022-re, ami összhangban van a Nemzetközi Valutaalap (IMF) prognózisával. Az intézet jövőre egy százalék feletti növekedésre számít, míg a spanyol kormány 2,1 százalékosra számít.