Másfél év után először lassult az infláció az eurózónában, ezzel reményt adva az Európai Központi Banknak (EKB), hogy képes lesz enyhíteni az elmúlt évek legnagyobb fogyasztói ársokkján.

Frankfurt,,Germany-february,12,:,Euro,Sign.,European,Central,Bank,(ecb)
Frankfurt, Germany-February 12 : Euro Sign. European Central Bank (ECB) is the central bank for the euro and administers the monetary policy of the Eurozone. February 12, 2014 in Frankfurt, Germany.
Fotó: Shutterstock

Az Eurostat szerint az infláció 10 százalékra csökkent novemberben az októberi 10,6 százalékról, ami 2020 óta a legnagyobb enyhülés volt, hála az energia- és szolgáltatásköltségek lassabb növekedésének.

Az infláció változása az Eurózónában
 

Az EKB számára is kiemelten fontosak az inflációs adatok, legközelebb december 15-én döntenek a kamatokról. A mostani adat ugyan csak egyszeri, de utalhat az infláció fékeződésére is. 

Az eurózóna legnagyobb gazdaságai közül a német, a lengyel és spanyol infláció is enyhült, egyedül a francia adat nem változott, amely az előző havi rekordszinten áll. Bár a csökkenő inflációból arra lehetne következtetni, hogy elértük az áremelkedési csúcsot, még mindig hatalmas nyomás van a gazdaságokon, és a tartós enyhülés még közel sem biztos. 

Az EKB 2 százalékos célértékének az infláció még mindig az ötszöröse, és ez még hosszú ideig elérhetetlen lesz.