Az orosz hadsereg szombat éjfélig a harci érintkezési vonal teljes hosszában be fogja tartani a péntek délben egyoldalúan meghirdetett tűzszünetet, a fegyvernyugvást elutasító ukrán fegyveres erők a támadásaik miatt veszteségeket szenvedtek – jelentette ki a szombati hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

KONASENKOV, Igor, Csasziv Jar, 2022. november 28.Megrongálódott lakóépület romjai a donyecki régióban lévő Csasziv Jar településen 2022. november 27-én, miután az orosz légierő csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint a támadásokban mintegy száz külföldi harcos vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg.MTI/AP/Andrij Andrijenko Csasziv Jar, 2022. november 28.
Megrongálódott lakóépület romjai a donyecki régióban lévő Csasziv Jar településen 2022. november 27-én, miután az orosz légierő csapást mért az ukrajnai idegenlégió ideiglenes állomáshelyére. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint a támadásokban mintegy száz külföldi harcos vesztette életét és hat páncélozott jármű semmisült meg.
MTI/AP/Andrij Andrijenko
Megrongálódott lakóépület a Donyecki régióban. Fotó: Andrij Andrijenko / MTI

A tárca korábban közölte, hogy a tűzszünet 36 órája alatt a maga részéről támadást nem indít, de az ukrán fellépésekre válaszolni fog. Konasenkov szerint 

az ukrán fél a Moszkva által meghirdetett karácsonyi fegyvernyugvás első napján Liman irányában tizenegy aknavető- és ötven tüzérségi csapást indított, Donyeck lakónegyedeire 60 nagy kaliberű lövedéket lőtt ki, Makijivkát pedig HIMARS sorozatvetőkkel lőtte. 

Zaporizzsja megyében a tájékoztatás értelmében az ukrán fegyveres erők harmincegy alkalommal nyitottak tüzérségi tüzet, Herszon-Krivij Rih irányában tizenhét tüzérségi lövedéket lőttek ki. A tábornok elmondta, hogy az orosz hadsereg viszonozta a tüzet.

Az orosz védelmi minisztérium összesítése szerint 

az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 360 repülőgépet, 199 helikoptert, 2843 drónt, 400 légvédelmi rakétarendszert, 7441 harckocsit és egyéb páncélozott harcjárművet, 972 sorozatvetőt, 3787 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 7957 különleges katonai járművet veszítettek.

Az adatokat más forrás nem erősítette meg.