A tavaly eladott autók 80 százaléka elektromos meghajtású volt Norvégiában. Az 5,5 milliós országban használnak legnagyobb arányban karbonmentes autókat.

Tesla Launch In Thailand
Ez a modell volt a legnépszerűbb tavaly Norvégiában.
Fotó: Vachira Vachira / AFP

Az új elektromos járművek aránya a 2021-es 65 százalékról 2022-re 79,3 százalékra emelkedett. Ez az arány tíz éve 2,9 százalék volt

– közölte a Norvég Útügyi Szövetség (OFV).

A legkeresettebb autómárka második egymást követő évben a Tesla volt 12,2 százalékos részesedéssel a teljes norvégiai autópiacon. A második a Volkswagen volt 11,6 százalékkal.

A legnépszerűbb modell tavaly a Tesla Model Y volt, megelőzve a Volkswagen elektromos autóját a második helyen és a Skoda Enyaqot a harmadik helyen.

Norvégia szeretné elérni, hogy első országként 2025-től már csak elektromos autókat értékesítsenek az országban. Ennek érdekében a teljesen elektromos meghajtású járműveket mentesítette a belső égésű motorral működő versenytársakra kivetett adók alól. A költségvetésnek ez 39,4 millió koronás, azaz 1,5 milliárd forintos kiesést okozott. A balközép koalíciós kormány a nagy értékű járművek kedvezményeinek korlátozására törekszik – írja a Reuters.