Kim Dzsongun észak-koreai vezető hétfőn az ország nukleáris fegyverarzenáljának növelésével kapcsolatban adott utasításokat egy állami atomfegyverkezési intézet tisztviselőinek és tudósainak – számolt be kedden az észak-koreai média.

Kim Dzsong Un, Észak-Korea, nukleáris fegyver
Kim Dzsongun észak-koreai vezető megtekinti a Hvaszan-31 nukleáris robbanófejet.
Fotó: AFP 

A KCNA helyi állami hírügynökség fotókat tett közzé egy Hvaszan-31-nek nevezett új, kisebb nukleáris robbanófejről, amelyet az észak-koreai vezető az atomfegyver-intézetben tett látogatása során tekintett meg.

Kim Dzsongun a tudósok előtt hangsúlyozta:

a nukleáris arzenál exponenciális bővítése a cél, és ennek érdekében fel kell gyorsítani a bombák előállításához szükséges üzemanyaggyártást.

Szólt az ország nukleáris ellentámadásokra vonatkozó terveiről is.

Egy februárban megjelent dél-koreai védelmi elemzés arról számolt be, hogy Észak-Korea mintegy 70 kilogramm, atombomba gyártásához szükséges plutóniummal rendelkezhet, ami a szakértők szerint 9–18 bombához elegendő. A dokumentumban az is szerepelt, hogy Észak-Korea jelentős mennyiségű magasan dúsított urániummal rendelkezik.

Észak-Korea fő nukleáris komplexuma Jongbjonban működik, ezenkívül az ország a feltételezések szerint legalább egy további titkos urándúsító létesítményt működtet.

Pusztító erejű, nukleáris fegyverrel felszerelt víz alatti drónt tesztelt Észak-Korea

Észak-Korea a héten többször lőtt ki cirkálókat, most egy új eszközét mutatta be: szökőárt előidézni képes, víz alatt közlekedő, lopakodó drónt teszteltek. A szakértők szerint kérdéses, hogy az eszköz bevethető állapotban van-e.