Ausztrália több mint kétszáz Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépet vásárol az Amerikai Egyesült Államoktól az ausztrál haditengerészet számára mintegy 83 millió amerikai dollár (29 milliárd 299 millió forint) értékben – jelentette be hétfőn a canberrai kormány. Richard Marles ausztrál védelmi miniszter szerint a nagy hatótávolságú csapásmérő rakéták és más irányított fegyverek nélkülözhetetlenek a geopolitikai zavarok és kockázatok új korszakában.

US, France, Britain launch strikes on Syria after alleged gas attack
Fotó: Peter Reft / AFP

Beruházunk azokba a képességekbe, amelyekre védelmi erőinknek szüksége van ahhoz, hogy partjainktól távolabb is veszélyben tartsák ellenfeleinket, és biztonságban tartsák az ausztrálokat abban a bonyolult és bizonytalan világban, amelyben ma élünk

– nyilatkozta a tárcavezető.

Az ausztrál kormány emellett több mint 60 kiterjesztett hatótávolságú, radarok elleni rakéta beszerzését is jóváhagyta. Ezeket a levegő-föld rakétákat az ausztrál légierő vadászrepülőgép-flottája fogja használni. Egy nemrégiben készült védelmi felülvizsgálat kiemelte, hogy Ausztráliának képesnek kell lennie arra, hogy az ausztrál partoktól távolabb is veszélyeztesse az ellenfelet, mégpedig azáltal, hogy olyan képességet fejleszt ki, amely lehetővé teszi a célpontok elleni pontos csapások végrehajtását nagyobb távolságból.

Pat Conroy védelmi ipari miniszter szerint Ausztrália azt is tervezi, hogy kiépíti hazai rakétagyártási képességeit.

Azért vásároljuk most ezeket a fegyvereket, hogy gyorsan rendelkezésre álljanak a képességek, de fontolóra vesszük a rakéták hazai gyártásának lehetőségeit is, mivel fontos a szuverén ausztrál védelmi gyártási képességek kiépítése

– emelte ki Conroy.

Az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália 2021-ben biztonsági szövetséget indított AUKUS néven, amely a három ország nevének rövidítéséből áll.

Megszületett a megállapodás: amerikai atom-tengeralattjárókat vásárol Ausztrália

Az üzletben érintett haditengerészeti eszközök nincsenek atomfegyverrel felszerelve, a meghajtásuk atomenergia-alapú.