Romániában a nyers adatok szerint 3 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom az idei első fél évben a tavalyi év azonos időszakához képest – számolt be pénteken a romániai országos statisztikai intézet (INS).

Young,Woman,Putting,Goods,On,Counter,In,Supermarket
Young woman putting goods on counter in supermarket
szupermarket,bevásárlás,bolt
Fotó: Shutterstock

Az első negyedévi növekedés még 5,2 százalékos volt, majd április végéig 3,4, május végéig pedig 3,3 százalékra lassult. A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint az idén az első hat hónapban 2,9 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom volumene éves összevetésben.

A nyers adatok szerint a növekedés főleg az élelmiszer-, ital- és dohánytermék-forgalmazás 4,4 százalékos emelkedésének köszönhető. A nem élelmiszerek értékesítési volumene 4,2 százalékkal nőtt, míg az üzemanyag-eladásé 1,8 százalékkal csökkent az előző év első hat hónapjához képest.

Júniusban a román kiskereskedelmi forgalom a nyers adatok szerint 1,5, míg a naptárhatással kiigazított érték szerint 2 százalékkal nőtt a tavaly júniusi szinthez viszonyítva. Az idei év májusához képest viszont a nyers adatok szerint 2,8 százalékkal, a szezonális és naptárhatás figyelembevételével pedig 1,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom volumene júniusban.

A belföldi fogyasztás alakulását jelző kiskereskedelmi forgalom tavaly 4,4 százalékkal nőtt Romániában éves összevetésben. 2021-ben a bővülés üteme 10,1 százalék volt, míg 2020-ban 2,2 százalék.

Megvan, mennyi pénzt hagytunk a boltokban júniusban – még mindig nem lehetnek túl boldogok a kiskereskedők

Habár a kiskereskedelmi forgalom 0,7 százalékkal nőtt májushoz képest, az előző év azonos időszakához viszonyítva azonban továbbra is nagy a mínusz. Nem sikerült tehát pozitívba fordítani a mérleget, de legalább életjelet adott magáról az iparág.