Ötezer termék ára marad változatlan a közeljövőben az üzletekben – jelentette be Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter. Kiemelte: a gyártók és a szupermarketek közötti, általában az év végén kezdődő, 2024-re szóló ártárgyalásokat szeptemberre előrehozzák.

Juan,Les,Pins,,France,-,August,27,,2017:,Shoppers,In
Juan les Pins, France - August 27, 2017: Shoppers in a Carrefour supermarket, one of the largest supermarket chains in France
Fotó: Alexandre Rotenberg

A kormány célja, hogy 2024 januárjától árcsökkentést érjen el 

– jelentette ki csütörtökön a tárcavezető a francia élelmiszerlánc szereplőivel szerdán és csütörtökön folytatott megbeszélések végén. Jelezte, hogy a nagykereskedelmi árak csökkenését azonnal és kötelezően átvezetik az üzletek polcain kínált termékek áraiba, és hogy ezt a gazdasági tárca felügyelete alá tartozó Verseny-, Fogyasztóvédelmi és Csalás Elleni Főigazgatóság (DGCCRF) ellenőrzi majd.

Bruno Le Maire úgy vélte, hogy a gyártók sokkal többet tehetnének az árak emelkedése ellen, külön megemlítve az Unilever, a Nestlé és a Pepsi óriáscéget. Ugyanakkor 

üdvözölte azokat a gyártókat, amelyek árcsökkentést jelentettek be, mint például a tésztaspecialista Barilla és az Avril olajipari óriás.

A francia statisztikai hivatal, az INSEE csütörtökön közzétett adatai szerint augusztusban 4,8 százalékkal nőtt az éves szinten, ami egyértelmű emelkedés júliushoz képest, amikor a fogyasztói árindex 4,3 százalék volt. Az INSEE szerint az infláció gyorsulása – április óta először – az energiaárak emelkedésével magyarázható, a villamos energia szabályozott tarifája ugyanis 10 százalékot emelkedett augusztus 1-jén.