A gazdaság fellendítése érdekében keddtől lazít az orosz-ukrán háború eleje óta érvényben lévő, hrivnyát védő hivatalos árfolyamrögzítésen az ukrán jegybank.

Ukrainian,Hryvnia,,New,500,Hryvnia,Bills.,Hryvnia,(uah),Financial,BackgroundUkrainian hryvnia, new 500 hryvnia bills. Hryvnia (UAH) Financial background with hryvnia
Fotó: Shutterstock

Andrij Pisnij jegybankelnök szerint a pénzügyi stabilitás Ukrajnában "történelmi maximumra" emelkedett, ami lehetővé teszi a központi bank számára, hogy a gazdaság és a vállalkozások megsegítése érdekében megkezdje a háborús korlátozások enyhítését.

Tavaly júliushoz képest gyökeresen megváltozott a helyzet

 – mondta Pisnij a Reuters tudósítása szerint egy hétfői online sajtótájékoztatón. "Ez jelentősen erősebbé kell, hogy tegyen minket" – tette hozzá a jegybankár.

Oroszország Ukrajna ellen, 2022 februárjában indított invázióját követően az Ukrán Nemzeti Bank (UNB) azonnal korlátozásokat vezetett be, a hrivnya árfolyamát pedig a dollárhoz kötötte (az ukrán fizetőeszközből 29,25 ért egy dollárt) Tavaly júliusban aztán a jegybank kénytelen volt leértékelni a valutát 36,57-re a dollárhoz képest.

Az elmúlt hónapokban azonban a háborútól sújtott gazdaság a fellendülés jeleit mutatta, az lassult és az üzleti hangulat is javult.

Az UNB ezt szem előtt tartva hétfőn közölte, hogy "irányítottan rugalmas" árfolyamra áll át, és készen áll arra, hogy szükség esetén beavatkozzon a devizapiacon a túlzott volatilitás elkerülése érdekében. A jegybank közleménye szerint a hrivnya árfolyamát a bankközi devizaműveletek fogják meghatározni a központi bank "aktív részvételével".

A központi bank tisztviselői a korlátozások további enyhítését is tervezik, amint azokat a körülmények és a gazdasági helyzet lehetővé teszi.

Az UNB szerint az új árfolyam "erősíti az ukrán gazdaság és a devizapiac stabilitását, elősegíti a belső és külső feltételek változásaihoz való jobb alkalmazkodásukat, és csökkenti a devizaháztartási egyensúlytalanságok felhalmozódásának kockázatát, amit a rögzített árfolyam hosszú távú fenntartása okozhat".

A lépés egyúttal "fontos előfeltétele annak, hogy a jegybank a jövőben visszatérjen az inflációs célkövetéshez" – közölték, hozzátéve, hogy az árfolyam-stabilitás fenntartása továbbra is az UNB elsődleges feladata marad.

Az ukrán központi bank több devizatartaléka meghaladta a 40 milliárd dollárt szeptember elején.