Közélet

Ukrán bankjegyet adtak ki az orosz invázió évfordulójára

De már készül az ukrán győzelmet és az újjáépítést megörökítő bankók terve is.

Az ukrán központi bank az orosz invázió évfordulójára készült bankjegyet mutatott be csütörtökön. A 20 hrivnyás (nagyjából 200 forintos) bankó egyik oldalán három katona látható, ahogy kitűzik az ukrán nemzeti zászlót, míg a másik oldalán egy lekötött kézpár képe jelenik meg, utalva az oroszok által elkövetett háborús bűnökre. Moszkva tagadja ezeket a vádakat.

Small money in the wallet, paying for goods concept Woman dealing with finances, using ukrainian hryvnias while shopping
Fotó: Vitalij Petrusenko

Andrij Pisnij, a jegybank kormányzója szerint az évfordulós kis papírdarabkán igyekeztek az érzelmeket, mintázatokat, tartalmat és ikonikus dolgokat ábrázolni. A háború sújtotta országban a központi bank keményen küzdött a gazdaság felszínen tartásáért. Tavaly nyáron a hrivnya árfolyamát a dollárhoz kötötte (az ukrán fizetőeszközből 36,57 ér egy dollárt), és többször beavatkozott a devizapiacon is.

A nyugati országokból érkező segítséggel Ukrajna közel 30 milliárd dollárnyi kemény valutát halmozott fel, ami némiképp magasabb is a háborút megelőző tartalékoknál. Pisnij szerint az emlékezést szolgáló húszasból 300 ezer darabot bocsátanak ki – írja a Reuters.

A jegybank közölte, hogy a bankó tervezése nyolc hónapig tartott, ám tervben van egy teljes sorozat kibocsátása, amely a háború eseményeit örökítené meg, és már tervezik az ukrán győzelmet és újjáépítést jelképező bankjegyeket is.

 

hrivnya Ukrán Nemzeti Bank emlékezés
Kapcsolódó cikkek