A világ számára egyre inkább a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a villamosítás növelése a cél. Ezzel párhuzamosan a gyorsan terjedő mesterséges intelligencia a jövőben egyre több áramot igényel majd. Többet, mint az összes elektromos jármű együttvéve, hiszen villamos energia nélkül sem az internet, és semmilyen digitális szolgáltatás nem működik. Egyes szakértők szerint a globális mesterségesintelligencia-rendszerek, és ezzel együtt a világ adatközpontjainak energiafelhasználása 50 százalékkal is megugorhat pár éven belül. 

In this photo illustration, the logo of OpenAI is seen
Fotó: GettyImages

 

A nagyvállalatok szerint a jövőben az AI hatalmas villamosenergia-szükséglete többszöröse is lehet az elektromos járművek feltöltéséhez szükség energiának, amelynek az energiaszolgáltatók örülnek a legjobban. 

A megoldás, a szén-dioxid-mentes atomenergia 

Az olyan nagyvállalatoknak, mint a Microsoft, a Google, vagy az OpenAI, a közöttük fennálló technológiai verseny mellett a jövő kihívásaival is szeme kell nézniük. Ráadásul számos vállalat, például a Microsoft azon dolgozik, hogy a jövőben felgyorsítja az új atomerőművek engedélyeztetési eljárását, és az ezzel kapcsolatos szabályozási folyamatot. Ezért a Microsoft nemrég szerződést kötött a Constellation Energy fúziós atomerőmű startup céggel, amelytől néhány éven belül, nukleáris energiát fog vásárolni – számolt be korábban a Wall Street Journal. 

Habár hosszú távon a hatékonyabb, kisebb és kevésbé energiaigényes AI-modellek előállítása lenne célszerű, tehát például nem a teljes internetre épülő, hanem bizonyos kereteken belül képzett nyelvi modellek gyártása, azonban jelenleg az iparág számára az egyre nagyobb teljesítményű AI-modellek létrehozása a cél, amelyhez sokkal több energia is kell. A kérdés azonban az, hogy így milyen ütemben és meddig fog nőni az energiafogyasztás.