A pekingi lakáspiac vezetői szerint az árak zuhanórepülésbe kezdtek az utóbbi hónapokban, miközben a hivatalos statisztikák ennek épp az ellenkezőjéről árulkodnak – ez az eltérés pedig azt a félelmet táplálja, hogy a kínai ingatlanválság súlyosabb, mint gondolnánk, és ezt a kormány megpróbálja eltitkolni.

Beijing,,China,-,February,9,,2019:,Office,And,Residential,Buildings, kínai ingatlanválság
A kínai ingatlanválságot már a főváros lakói is megérzik.
Fotó: Shutterstock

A Financial Times több mint húsz ingatlanügynökkel készített interjút a kínai fővárosban, amely évtizedek óta az ország legkeresettebb piaca. Elmondásuk szerint a tranzakciós árakban itt a 2021-es csúcsértékükhöz képest 10 és 30 százalék közötti csökkenést lehetett tapasztalni.

Ez azonban ellentmond a nemzeti statisztikai (NBS) hivatal pekingi adatainak, amelyek szerint az árak novemberben mindössze 1,4 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest, és 5 százalékkal voltak magasabbak, mint 2021-ben.

A kormány és a közvélemény egészen más helyzetről számol be, és ezt nem lehet egyszerű hibaként elkönyvelni. Attól tartunk, hogy a kormány a számok javításával akarja helyreállítani a piacba vetett bizalmat

– nyilatkozta Dan Wang, a Hang Seng Bank China vezető közgazdásza. A statisztikák minőségével kapcsolatos aggályok a zéró-Covid-politika lezárása óta nyugtalanítják a befektetőket, akik a gazdasági lassulásra reagálva pontosabb adatokat akarnak látni, nem pedig a szépített eredményeket.

Egyre mélyül a kínai ingatlanválság

Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy az ingatlanszektor gyengesége óriási kockázat a gazdaságra nézve, mivel befagyasztja az építőipari tevékenységeket, csökkenteti a háztartások vagyonát, és lerombolja a fogyasztói bizalmat.

A pekingi árak csökkenése azonban különösen figyelemre méltó. A fővárosban a jól fizetett kormányzati dolgozóknak védve kellene lenniük a gazdasági zavaroktól, ám a brókercégek szerint már ők is ki vannak téve a válságnak.

A 2000 előtt épült régi lakások – amelyek az aktív hirdetések több mint felét teszik ki – vezetik az árcsökkentési hullámot, de az újabbak sem állnak sokkal jobban. A probléma még a luxusingatlanokat is érinti, amelyek még a súlyosabb válságok idején sem szoktak sokat veszíteni a fényükből.

A hatóságok tisztában vannak az ágazat válságával, a valós adatok közlése azonban tovább rombolná az egyébként is dülöngélő bizalmat a gazdaságban. Ezt pedig a kormány nem hagyhatja

– figyelmeztetett Wang. Idén augusztusban a például a Beike ingatlanplatformnak bocsánatot kellett kérnie, miután közzétett egy jelentést, amely szerint Kína 28 nagyvárosában a befejezett lakások 12 százaléka üresen állt. A platformnak azóta megtiltották a korábbi tranzakciós árak közzétételét.

Ingatlanválság: több mint hétmillió lakás áll üresen Kínában

A hivatalos adatok szerint augusztus végén 648 millió négyzetméter volt az üresen álló ingatlanok összfelülete, de a valós adat még ennél is nagyobb lehet.