A román sajtó szerint Románia politikai megállapodást kötött Ausztriával és Bulgáriával a schengeni övezet Romániával és Bulgáriával való kibővítéséről. A román Belügyminisztérium tájékoztatása szerint a szaktárca politikai megállapodást kötött Ausztria és Bulgária megfelelő minisztériumával a schengeni övezet Romániával és Bulgáriával való bővítéséről, valamint a schengeni vívmányok alkalmazásáról Romániában és Bulgáriában a légi és tengeri határokon 2024 márciusától. 

Emellett arról is megegyeztek, hogy a scghengeni övezetre vonatkozó szabályok szárazföldi határokon történő alkalmazásáról 2024-ben tárgyalnak a határellenőrzés megerősítésére és a dublini megállapodás alkalmazására vonatkozó kompenzációs intézkedésekkel szoros összefüggésben.

Giurgiu,,Romania,-,July,1,,2021:,Drivers,Show,The,Border
Fotó: Mircea Moira

A román minisztérium közleménye szerint a megállapodás következtében a december 26-i és 27-i napokon diplomáciai csatornákon, a belügyminisztériumok, illetve a külügyminisztériumok között, vagyis az EU-hoz akkreditált diplomáciai képviseletek szintjén is megbeszélések zajlottak a tanács határozattervezetéről annak érdekében, hogy jogilag beépítsék az említett politikai megállapodást. Ezek a megbeszélések holnap, 2023. december 28-án folytatódnak.

A politikai megegyezés határozatban való megvalósulásához minden EU-tagállam egyetértése szükséges, ennek a lépésnek a lezárásával kapcsolatban is holnap folytatódnak a tárgyalások.

Marcel Ciolacu román miniszterelnök azonnal reagált a hírre, mondván, hogy „jövő év márciusától a románok élvezni fogják a schengeni övezet előnyeit légi és tengeri úton”, és kijelentette: 

meg vagyok győződve arról, hogy 2024-ben lezárjuk a szárazföldi határról szóló tárgyalásokat.