Nincs szükség többé az Iszlám Állam dzsihadista szervezet megfékezésére létrehozott, amerikai vezetésű terrorellenes koalíció tevékenységére Irakban – jelentette ki csütörtökön Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök a davosi Világgazdasági Fórumon.

Az iraki kormányfő Davosban. Fotó: AFP

Az Iszlám Állam többé nem jelent fenyegetést Irakban – húzta alá Szudáni, hozzátéve, hogy hazája biztonsági erőit időközben jól kiképezték.

Mint mondta, a bagdadi kormány párbeszédet kezd egy terv kidolgozására, hogy a koalíció tevékenységét lezárhassák.

„Ez egy nyilvános és hivatalos követelés, és komolyan gondoljuk” – hangoztatta Szudáni. Kijelentette, hogy a művelet végére az építő jellegű bilaterális kapcsolatok megőrzése végett van szükség Irak és a koalícióhoz tartozó országok között.

Szudáni a nemrég Irak területén végrehajtott amerikai csapásokra hivatkozva hangsúlyozta, hogy a párbeszédet ezen események hatására kezdeményezték.

Az amerikai haderő az utóbbi hetekben újra reagált Irán-barát milíciák támadásaira, amelyek a gázai övezeti háború tavaly októberi kirobbanásával csak fokozódtak.

Ukrajna és Gáza csak a kezdet: egy sor konfliktus robbanhat ki jövőre a világban

Puskaporos hordón ül az egész emberiség.

Az amerikai csapások során két hete megölték az egyik befolyásos fegyveres csoport parancsnokát is Bagdadban.

Az iraki hadsereg terrorizmusnak nevezte, és élesen bírálta az amerikai akciót.

Irakban többen ismét követelik, hogy vonják ki a közel-keleti ország területén maradt, mintegy 2500 fős amerikai kontingenst. Az amerikai védelmi tárca szóvivője a múlt héten közölte, hogy nincs tudomása csapatkivonásra vonatkozó újabb megállapodásokról, de erre vonatkozó iraki nyilatkozatokról sem.

Az amerikai illetékes úgy fogalmazott, hogy csapataik a bagdadi kormány meghívása alapján állomásoznak Irakban.