Horvátország egyetlen műtrágyagyára, a Petrokemija azután került nehéz helyzetbe, hogy az orosz–ukrán háború hatására extrém  mértékben megdrágult a földgáz. A kutenjai (Kutina) üzem felel ugyanis Horvátország gázfelhasználásának csaknem a feléért. Az elszálló energiaárak hatására 2022 márciusában le is állt a termelés. 

Farmers,Spraying,Pesticide,In,Wheat,Field,Wearing,Protective,Clothing
Fotó: Jinning Li

Addigi többségi tulajdonosa, az INA és a PPD közös cége, a Terra Mineralna Gnojiva ekkor döntött úgy, hogy eladja részesedését. A vevő a török Yildirim csoport lett, amely 55 millió eurót fizetett a cég tulajdonrészének 54,52 százalékáért. A második legnagyobb részvényes továbbra is az állam maradt, amely különböző vállalatokon keresztül az üzem 45 százalékát birtokolja, a fennmaradó néhány pedig kisbefektetőknél van. 

A múlt század derekán épült gyártósorok jelentős modernizációra szorulnak, amit a török fél készen áll finanszírozni, viszont ehhez feltételeket szab. 

A többségi tulajdonos 70 millió eurót fektetne a cégbe, és ugyanennyi pénzt vár a horvát államtól is. 

A törököknek arra is van megoldásuk, ha a kormány nem hajlandó a tőkeinjekcióra. Ekkor a Yildrim a 70 millió eurós befektetését részvényekké konvertálná, így az ő kezébe kerülne a vállalt 80 százaléka. Ehhez viszont Zágráb beleegyezésére van szükség. A törökök ezért arra szólították fel a kormányt, hogy ha nem akar beszállni a stratégiai fontosságú üzletbe, akkor legalább ne hátráltassa a megvalósítását. Sajtóhírek szerint a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy Zágráb hátrább lép, mivel nincs pénze a gyár modernizációjára. 

A kutenyai üzem gyártósorainak alacsony a hatásfokuk és a környezetvédelmi normáknak sem felelnek meg maradéktalanul. Ezért, mielőtt újra tudna indulni a nagyüzemi termelés, elengedhetetlen a gépek fejlesztése. Jelenleg emiatt csak a kapacitásainak töredéke üzemel. Az üzem ugyanakkor továbbra is szállít műtrágyát a piacra, 

a törökök ugyanis más gyárakból ideszállítják az összetevőket, és itt keverik őket össze.

Így termékeik a Balkánon jól ismert Petrokemija zsákjaiban jutnak el a vevőkhöz. Ráadásul a munkahelyek is megmaradtak, sőt januártól új kollektív szerződést kapott a cég közel ezer dolgozója, melynek értelmében 19,5 százalékkal nőtt a bérük.