Több tucat civilt halt meg Maliban és Szomáliában a múlt hónapban légicsapások következtében. A támadásokban, a Bloomberg forrásai szerint, külföldön gyártott harci drónokat használtak. A szakértők szerint ez azt jelenti, hogy a kontinensen nagymértékben átalakult a hadviselés az előző évtizedekhez képest.

Az afrikaiak is rákaptak a harci drónokra, aminek nagy ára lehet / Fotó: J. Countess / Getty Images

A Bloomberg az írta, hogy a rosszul felszerelt és többnyire pénzhiánnyal küzdő afrikai kormányok az elmúlt öt évben egyre több pilóta nélküli repülőgépet vásároltak olyan cégektől, mint a török Baykar vagy a kínai Aviation Industry Corp. of China. Ezek az eszközök sokkal olcsóbbak, mint a hagyományos vadászgépek.

  • Egy iráni Sahid drón több mint 100 ezer dollárba kerül.
  • Egy Wing Loong II ára 1–2 millió dollár között mozog.
  • Egy török Baykar Bayraktar TB2 akár 6 millió dollárba is kerülhet.

Ezeket a drónokat Mali és Szomália mellett olyan konfliktusokban is bevetik, mint az etiópiai és a líbiai polgárháborúk.

Tőzsdeboom: Afrika oroszlánkörmöket növeszt

Afrika legnagyobb forgalmú börzéjére, a johannesburgira visszatérhetnek a befektetők, a távozó cégek helyére újak érkeznek. A tőzsdeboom még egy kicsi távolabb van, de a Coca-Cola afrikai partnerének debütálása üdítőleg hathat a kereskedésre.

Bár sok afrikai ország ruház be a drónokba, ezeket az eszközöket sokszor nem tudják használni. Észak-Nigériában, Szomáliában és a Száhel-övezetben a rosszul képzett pilóták miatt kárba vesznek. Emellett a hírszerzéshez használt drónokkal sokszor elmosódott, használhatatlan képeket készítenek. Olyan eset is volt, amikor a homályos képeken nem lehetett megkülönböztetni a civileket és a katonákat.

Az Armed Conflict Location & Event Data Project szerint

a drónokkal végrehajtott légicsapásokban a civil halálesetek száma tavaly 1418-ra emelkedett Afrikában. Ez a szám 2020-ban még csak 149 volt.

Az afrikai helyzet miatt az ENSZ és más nyugati országok kivonják a békefenntartó csapataikat a kontinensről. Ez viszont azt jelenti, hogy az afrikai kormányok fokozhatják a drónháborút, és még több pusztító eszközt vásárolhatnak.