Az elmúlt két év pangása után új erőre kapnak s tőzsdeboomhoz érkeznek a világ tőzsdéi, ideértve az afrikai kontinens legnagyobb forgalmú börzéjét, a johannesburgit (JSE). Edward Bell, a JPMorgan dél-afrikai üzletágának igazgatója szerint az utóbbi időszakot inkább a kilistázások jellemezték, de az idén már bekövetkezik a fordulat, s az előzetes vállalati bejelentkezések alapján jövőre még jobb év előtt áll a börze.

Tőzsdeboom 
A general view of the logo of the Johannesburg Stock Exchange (JSE) in Sandton, South Africa, on February 3, 2021. (Photo by Guillem Sartorio / AFP)
A johannesburgi tagsága tavaly tovább csökkent, a tőzsdeboom még odébb van / Fotó: Guillem Sartorio / AFP

Az élénkülés okai közé sorolta a várható jegybanki kamatcsökkentéseket, a közelgő parlamenti választásokat és azt, hogy a kormány az ország fejlődésére negatívan ható energiakrízisen is igyekszik úrrá lenni, s a mostani gördülő áramszünetek nem hátráltatják a többi között a johannesburgi tőzsdei kereskedést sem.

A külföldi befektetők élénk figyelemmel kísérik a május 29-ére kiírt általános választásokat, melyek után stabil támogatottsággal bíró kormány állhat fel, ami lökést adhat a tőkepiacoknak

– vélekedett Simon Denny, a Goldman Sachs dél-afrikai vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a csökkenő és a nyomában járó kamatvágások is pezsgést vihetnek a tőzsdére.

A választások után startolhat a tőzsdeboom

A politikai stabilitás persze garantált, a jelenlegi kormányfő, Cyril Ramaphosa pártja, az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) a toronymagas esélyes. Jelenleg a 400 tagú parlamentben a 230 képviselőjével abszolút többséget élvez, de a közvélemény-kutatások szerint a népszerűsége folyamatosan csökken. 

Kihívója, a 83 képviselővel rendelkező, centrista Demokrata Szövetség annyira nem erősödhet meg, hogy közvetlen szerephez jusson az afrikai kontinens legiparosodottabb államának irányításában.

Az infláció enyhül, a is lendületet kaphat, 

amely a 2022-es 1,9 százalékos pluszról tavaly 0,5 százalékra csúszott vissza, de az idénre már 1,1 százalékot várnak a makrostratégák. Az infláció a tavalyi 5,8 százalékról 5 százalékra mehet le a Reuters előrejelzése szerint. 

A JSE FTSE All Share index alakulása 3 év
 

A gazdasági fejlődéshez elsődleges fontosságú az elaggott áramtermelő kapacitásai és elosztóhálózata miatt visszatérő áramkimaradásokkal sújtott ország energetikai „újjáépítése”. Állítólag az áldatlan állapotok két éven belül megszűnhetnek. 

Trendforduló Johannesburgban

A gazdasági nehézségek a tőzsdén is lecsapódtak: a Bloomberg által összeállított adatok szerint a JSE-n tavaly mindössze két elsődleges kibocsátást (IPO) hajtottak végre, ezzel szemben 11 cég hagyta el a parkettet. Idén a tendencia megfordulni látszik, Leila Fourie, a JSE vezérigazgatója tíz bevezetésre számít. A távozók várható számáról nem adott információt, mindenesetre az első negyedévet két kilistázással megúszhatják.

Optimisták vagyunk, jobban néz ki a helyzet, de fordulatról csak óvatosan merünk beszélni

– mondta Leila Fourie. A börzére idén bejelentkező vállalatok többsége leválasztással, konglomerátumok feldarabolásával jött létre, tulajdonosaik azt remélik, hogy a szétválással részvényesi értéket tudnak teremteni, és ezzel fel is keltik a befektetők érdeklődését amúgy nyereséges egykori leányvállalataik papírjai iránt – húzza alá Stephen Nyakudarika, a Deutsche Bank regionális befektetési banki igazgatója. 

An employee is pictured next to the production line in the bottling plant of the Coca-Cola Erfrischungsgetränke AG production facility in Genshagen, Germany, 21 August 2013. Here, Coca-Cola products are filled into disposable packaging on 158,000 square meters. 170 employees work in the production facility, which was opened in 1998. The Coca-Cola Erfrischungsgetränke AG is one of the biggest beverage companies in Germany with a sales volume of 3.7 billion liters in 2012. Photo: Jens Kalaene (Photo by JENS KALAENE / ZB / dpa Picture-Alliance via AFP)
A Coca-Cola Afrikában is húzómárkának számít / Fotó: Jens Kalaene / ZB / AFP

Hozzátette, hogy jövőre visszatérhetnek a klasszikus IPO-k, több hagyományos tőzsdei bevezetésre számítanak, a vállalatok tőkebevonás céljából is bejelentkezhetnek a tőzsdére, s egyes cégeket azért terelnek a parkettre, hogy a korai befektetőik tisztes nyereséggel kiszállhassanak belőlük.

A befektetési bankárok szerint az IPO-ra jelentkező cégek körében 

  • a fogyasztó cikkeket gyártók, 
  • az ipar- és bányavállalatok, valamint 
  • a fintech 
  • és a hagyományos pénzügyi szektor képviselői viszik a prímet.

Az idei év nagy durranása a Coca-Cola Beverages Africa palackozó- és kereskedőcég bevezetése lehet, amelynek értékét most 8 milliárd dollárra becsülik. Az üdítős cég papírjait a tervek szerint az Euronextre vinnék, a másodlagos bevezetésre jelentkezett be a JSE. A cég már három éve toporog a tőzsde bejáratánál, de a körülmények romlása miatt tulajdonosai mindig visszaléptek.