Az uniós szervezet a 2017–18-ban kiutalt beruházási támogatásokat találta jogszerűtlennek, egy három évig tartó vizsgálat eredményeképpen. Nem tudni, bármilyen összefüggésben áll-e a döntés a milliárdos Andrej Babis elleni korrupciós vádakkal, amelyek hozzájárulhattak, hogy a jobboldali politikus elvesztette a kormányfői széket, majd a vetélkedést az államelnöki posztért. Mindenképpen pikáns a történet, hiszen Babist felmentették a vádak alól. Brüsszelben konkrétan úgy találták, hogy a gyümölcsösök szerkezetátalakítására, és az öntözés fejlesztésére nyújtott egyes támogatások voltak jogszerűtlenek, és nem összeegyeztethetők a 2014-ben elfogadott vonatkozó iránymutatásokkal.

World Farmers Day in Czech Republic
Vajon itt jogszerű volt-e a támogatás? / Fotó: AFP

A 2014. évi mezőgazdasági iránymutatások lehetővé teszik a tagállamoknak, hogy bizonyos feltételek mellett beruházási támogatást nyújtsanak bármilyen méretű vállalkozás számára. Ugyanakkor, ha a pénzeket nagyvállalatoknak adják, akkor bizonyos egyéb feltételeknek is teljesülniük kell, amik elősegítik a versenytorzító hatások kiküszöbölését – a Bizottság szerint ezek a versenyegyenlőségi feltételek nem teljesültek a cseh nagyvállalatok támogatásakor.

Nem is annyira kis cégek ezek a KKV-k

A Bizottság azt állapította meg, hogy 

az általuk elutalt támogatások alapvetően kis- és középvállalkozásoknak szóltak, az érintett cseh cégek pedig egyértelműen a nagyvállalati körbe tartoznak, annak ellenére, hogy a cseh hatóságok KKV-nak állították be őket. 

Az is problémás, hogy a nagyvállalatok nemcsak a KKV-k számára elkülönített keretből, hanem a kis cégek számára biztosított feltételekkel kaptak támogatást.

A pénzbírságtól ugyan mentesül Csehország, 

de a döntés szerint az összegeket a kamatokkal együtt, haladéktalanul vissza kell térítenie, azaz meg kell szüntetnie a versenytorzító helyzetet. Brüsszel szerint ugyanis a jogellenes támogatás visszafizetésével a kedvezményezett elveszíti azt az előnyt, amelyet versenytársaival szemben élvezett – egy átmeneti ideig. Folyamatban van az érintett vállalati kör azonosítása, így 

ebben a pillanatban a pontos összeget sem lehet tudni.

További feltételek

Brüsszel 2014 óta lehetővé teszi, hogy a finanszírozási lehetőségek beszűkülése miatt a tagállamok támogassák mezőgazdasági cégeiket. Ugyanakkor, – nagyvállalatok dotációja esetén – az összegeket csak akkor lehet átutalni, ha a kedvezményezett a támogatás nélkül bizonyosan nem hajtaná végre a fejlesztést, és a támogatási összegnek az indokolt legminimálisabbnak kell lennie. Az Európai Bizottság megjegyzi: a mezőgazdasági cégek sok esetben képtelenek a versenypiacról forráshoz jutni, ugyanakkor az új technológiák, és az esetleges új piacokon való megjelenés költséges. Mindezen okokból eredően a kisvállalkozások könnyebben juthatnak brüsszeli forrásokhoz, mint a nagy cégek. 

Babis, vagy nem Babis

A dátumok alapján nem azokról a pénzekről van szó, amelyek miatt az Agrofert vállalatcsoport tulajdonosának, Csehország egyik leggazdagabb emberének, Andrej Babisnak bíróságra kellett járnia korrupció gyanúja miatt, hiszen ezek a vádak évekkel korábbi időszakra vonatkoznak. A bizottsági döntés a jóval későbbi 2017–2018-as időszakot illeti (amikor azonban Babis már pénzügyminiszter volt, majd kormányfő). Az ügy mindenképpen pikáns: ha a volt kormányfő cégeit érinti, akkor azért, ha pedig mások játszották ki az EU-szabályokat, miközben Babist vádolták, akkor azért.

Emlékezetes, hogy a jobboldali Babis a magyar és a korábbi lengyel kormányhoz hasonlóan gyakran akasztott tengelyt Brüsszellel. Babist egy prágai bíróság már a múlt év elején felmentette, szeptemberben egy magasabb szintű bíróság újratárgyalást rendelt el, de februárban újabb felmentő ítélet született. Az ellenzékbe szorult Babis pártja, az ANO egyébként – röviddel a júniusi európai parlamenti választások előtt – rekord támogatottsággal a cseh közvélemény-kutatások élére tört.

Andrej Babis: a migrációs paktum árulás

Aktuálpolitikai kérdésekről beszélgettek egy interjúban Csehország volt kormányfőjével. Szóba került a migrációs paktum, és a cseh politikus nem kertelt.