Közélet

Az ukrán menekültek harmada szerzett munkát Csehországban

Az államkasszába befolyó ukrán adóból a csehek többet profitálnak, mint amit a menekültek segélyezésére kifizetnek – állította a cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium abban a közleményben, amelyben a munkát szerző ukrán menekültekről tájékoztattak. Jelenleg 382 ezer ukrán menekült van a Csehországban, közülük 123 ezer szerzett állást.

Mintegy 382 ezer ukrán menekült tartózkodik jelenleg Csehországban, közülük 123 ezernek van szerződéses munkája, és 90 százalékuk keresetéből adót, nyugdíj-, illetve egészségbiztosítást fizet – közölte a cseh munkaügyi és népjóléti minisztérium kedden Prágában.

Az ukrán menekültek harmada szerzett munkát Csehországban / Fotó: Beata Zawrzel / AFP

A menekültek ezzel visszaadják az államnak a nekik nyújtott segítséget

– jelentette ki sajtóértekezletén Marian Jurecka munkaügyi és népjóléti miniszter. Megjegyezte: az államkasszába így befolyó összeg ma már magasabb, mint az ukrán menekülteknek folyósított segélyek összege.

Az Ukrajna elleni két évvel ezelőtti orosz támadás után Csehország mintegy 550 ezer ukrán menekültet fogadott be, közülük több mint 150 ezren azóta visszatértek hazájukba, vagy Nyugatra távoztak. 

A Csehországban maradt ukrán menekültek száma az utóbbi hónapokban többé-kevésbé állandósult. Többségben vannak a nők és a gyerekek. A cseh iskolákat ebben a tanévben több mint 50 ezer ukrán gyermek látogatja.

Elkerülik Franciaországot az ukrán menekültek

A közeli szláv nyelvű országokat választják a legtöbben.

A menekülteken kívül még mintegy 250 ezer ukrán vendégmunkás is dolgozik cseh vállalatokban és intézményekben, így együttesen az ukránok alkotják a legnagyobb nemzeti kisebbségi csoportot a 10,7 millió lakosú Csehországban.

 

Csehország orosz-ukrán háború ukrán menekült menekültek
Kapcsolódó cikkek